Project in de idee-fase?

Heb je een innovatief idee dat je verder wil uitwerken of onderzoeken? Pioniersprojecten zijn altijd welkom. Dien een aanvraag in tot max. 10.000 euro om jouw idee met een sterk team uit te werken naar een demo, pilot of experimenteel ontwerp. De procedure is simpel en bestaat uit maar vier stappen. We kijken uit naar jouw innovatieve idee!

pioniersberg

  • Belangrijkste voorwaarde is dat je project past bij SIDN fonds en dus aansluit bij een van onze drie aandachtsgebieden (Sterk internet, Sterke internetgebruikers of Internet & maatschappij) en bij de criteria voor Pioniers.

  • Goed om te weten is dat je geen organisatie hoeft te zijn om een pioniersaanvraag in te dienen. Ideeën van bijvoorbeeld studenten zijn ook van harte welkom.

  • In 2024 nodigen we in het bijzonder pioniersprojecten uit, die AI op verantwoordelijke manier inzetten voor de goede zaak om een aanvraag voor ondersteuning bij ons in te dienen. Voorbeelden van zulke projecten zijn de Lees Simpel App en Tolkie.

Aanvraagstappen

  1. Stap 1

    Check of je project in aanmerking komt.

    Doe de Quickscan en bekijk de criteria voor Pioniers.

  2. Stap 2

    Twijfel of een concrete vraag?

    Toets je project via het webformulier.

  3. Stap 3

    Staan alle lichten op groen?

    Dien je aanvraag in via ons aanvraagsysteem FundPro. De aanvraag bestaat uit een vragenlijst, korte videopitch en (als je een aanvraag als organisatie indient) een KvK-uittreksel en een jaarrekening.

  4. Stap 4

    Binnen 6 weken na indienen, ontvang je bericht of we je project kunnen ondersteunen.

Dit zijn de criteria voor Pioniers

Je komt in aanmerking voor onze steun als jouw innovatieve project een maatschappelijk belang dient, de potentie heeft om impact te maken op een van onze aandachtsgebieden (Sterk internet, Sterke internetgebruikers of Internet & maatschappij) en ook na onze financieringsperiode kan blijven voortbestaan. Bovendien is het essentieel dat de resultaten uit jouw project gedeeld worden, net als de opgedane kennis en ervaringen. Onderstaande algemene criteria wegen wij mee bij de beoordeling van een aanvraag. Let wel: bij themacalls worden er soms aanvullende criteria gesteld.

Jouw idee/project:

  • Maakt (op langere termijn) impact, in eerste instantie in Nederland, op de missie of aandachtsgebieden van SIDN fonds.

  • Heeft maatschappelijk meerwaarde en is niet gericht op een enkel bedrijf of persoon. De projectresultaten zijn voor iedereen beschikbaar en kennis en ervaring delen is vanzelfsprekend.

  • Is van hoge kwaliteit. Dit toetsen we via de probleemschets en de onderbouwing van de oplossing.

  • Is innovatief. Het betreft een nieuw idee, een bestaand idee in een nieuwe context of een nieuwe toepassing van digitale technologie. De onderbouwing van de mate van innovatie is belangrijk.

  • Is bij voorkeur nieuw. Hoe lang ben je al bezig met het project? Heb je eerder financiële steun ontvangen voor je idee/project?

  • Voldoet aan een behoefte en is hierdoor resultaatgericht. De behoefte moet duidelijk zijn en goed onderbouwd. Toon aan hoe je onderzocht hebt waarom dit een behoefte is bij de doelgroep.

  • Heeft voldoende mankracht en expertise om het project tot een succes te maken. We hechten aan diversiteit binnen het team.

  • Wordt opgepakt in samenwerking met relevante spelers uit de Nederlandse internet sector? Dan zien we dat als een pluspunt. Dit geldt ook voor samenwerking met registrars, hosting- of internetproviders.

  • Het project is binnen een half jaar na startdatum afgerond.

Geen kans maakt een project dat:

  • Een website of app ontwikkelt of verbetert, zonder substantiële innovatie van diensten, functies of processen die bijdragen aan de missie van het fonds.

  • Alleen impact heeft op een enkel bedrijf of persoon, een puur B2B voorstel is, of productontwikkeling betreft ten gunste van een enkel bedrijf.

  • Innovatieve technologie inzet zonder duidelijke maatschappelijke probleemstelling of aantoonbare behoefte bij een duidelijk beschreven doelgroep (ofwel 'technologie op zoek naar een probleem').

  • Draait om sponsoring of een evenement

  • Een losse mediaproductie betreft zoals bijvoorbeeld een podcast of video (die geen onderdeel zijn van een groter project en/of zonder concreet plan voor verspreiding en gebruik).

  • Een religieus of partijpolitiek doel heeft.

  • Structurele organisatiekosten, exploitatielasten en salariskosten betreft, die niet toe te schrijven zijn aan het project. 

  • Resultaten en kennis niet actief en proactief deelt.

  • Gericht is op de ontwikkeling van een educatief lespakket.*

Meer informatie

Heb je een vraag, kijk dan eens bij onze veelgestelde vragen over SIDN fonds en de procedure. Staat jouw vraag er niet bij? Aarzel niet en neem contact met ons op.

*Alhoewel projecten gericht op de ontwikkeling van educatieve lespakketten ter bevordering van digitaal burgerschap en/of digitale vaardigheden goed passen bij ons aandachtsgebied ‘Sterke internetgebruikers’, hebben we een tijdelijke stop gezet op de financiering van dergelijke projecten. Dit doen wij, omdat we in afwachting zijn van de resultaten van een onderzoek naar het effect van dergelijke initiatieven, waarvan er in de afgelopen jaren talloze zijn geweest. De uitkomsten van dit onderzoek nemen we mee in onze beslissing over hoe we verder gaan op dit gebied. Tot die tijd kun je geen pioniersfinanciering aanvragen voor dergelijke projecten. We verwachten dat dit tot half 2025 duurt.