Terug naar overzicht

Een ongemakkelijke waarheid

Realisatie van een platform waarop appbouwers meer inzicht krijgen over de toegankelijkheid van hun apps.

Ongemakkelijke waarheid 880

Inzicht in toegankelijkheidsfuncties van apps

Welke toegankelijkheidsfuncties gebruiken mensen bij apps op een mobiele telefoon? De doelgroep voor toegankelijke producten is veel breder dan alleen mensen met een beperking. Het ontbreekt echter - wereldwijd - aan eenduidige data en inzichten op dit gebied. Hierdoor krijgt accessibility bij veel appbouwers en organisaties niet de aandacht die het verdient. Dit project ontwikkelt een platform dat accessibilitydata van iOS- en Android-apps kan verwerken en helpen analyseren. Appbouwers en beslissingnemers kunnen met de broncode van de tooling en de methodiek hun eigen toegankelijkheidsdata vergaren en evalueren. Het draagt bij aan een grotere bewustwording en zet aan tot actiegerichte stappen in de ontwikkeling van toegankelijke digitale producten.

Dit is een project uit de call ‘Meedoen in de digitale samenleving’ (2021). Focus binnen deze call lag op tools en bewustwordingsprojecten om de toegankelijkheid en inclusie van digitale diensten, websites en apps te verbeteren.

Samenwerking met Appt & beta versie

SEPT 22 | Q42 is gaan samenwerken met Stichting Appt (project Platform voor realisatie iedereen appt) en hebben hun projecten gebundeld! Op 22 september 2022 lanceerden ze gezamenlijk de beta versie van het platform dat appbouwers helpt toegankelijke apps te bouwen. Met relevante data, richtlijnen en codevoorbeelden voor Android, iOS, Flutter, React Native en Xamarin. Zie ook: https://beta.appt.org.

Lancering appt.org

JAN 23 | Op 30 januari werd appt.org, dé gids voor het toegankelijk maken van mobiele apps officieel gelanceerd. De nieuwe website biedt ontwikkelaars en organisaties actuele statistieken over het gebruik van toegankelijkheidsfuncties, codevoorbeelden voor iOS, Android en andere platformen, officiële richtlijnen, verdiepende artikelen en tips. Het kennisplatform is zowel Nederlands- als Engelstalig.

Ook verscheen ter gelegenheid van de lancering de podcast 'Toegankelijkheid van apps' waarin initiatiefnemers en accessibility experts Jan Jaap de Groot en Johan Huijkman samen met de slechtziende eindgebruiker Jeroen van der Linden hun inzichten delen over het bruikbaar maken van apps voor iedereen. 

Bewustzijn & oplossingen

APRIL 23 | Johan Huijkman vertelt over het platform in een interview met SIDN: “Met dit project willen we bewustzijn creëren rondom digitale toegankelijkheid en tegelijkertijd oplossingen aandragen.” Lees het artikel Appt.org helpt ontwikkelaars bij de bouw van toegankelijke apps voor iedereen (SIDN. 21-04-23).

Resultaten

MEI 23 | Het project is afgerond. De website appt.org is ontwikkeld en op 30 januari 2023 gelanceerd. Appt.org helpt ontwikkelaars en organisaties bij het bouwen van toegankelijke apps voor iedereen. Voor appt.org verzamelde Q42 gegevens over het gebruik van toegankelijkheidsfuncties op mobiele apparaten van meer dan 2,5 miljoen Nederlanders. Deze data wordt gebruikt om developers te overtuigen van de noodzaak van digitale toegankelijkheid en om tot actie aan te zetten.

Op appt.org zijn bijna 400 artikelen beschikbaar in het Engels en Nederlands, plus bijna 300 codevoorbeelden voor Android, iOS, Flutter, React Native en Xamarin. De eerste dagen na de lancering telde het platform al 1.500 bezoekers en het streven is om dit jaar in totaal 25.000 unieke bezoekers te halen. 

De komende jaren zal de kennisbank en codevoorbeelden verder worden uitbreid en onderhouden. Plan is in de toekomst ook gegevens over het gebruik van toegankelijkheidsfuncties buiten Nederland toe te voegen en een service te ontwikkelen waarmee je heel makkelijk eigen data kunt verzamelen en inzien, bijvoorbeeld via een dashboard. Daarnaast willen de initiatiefnemers een internationale community gaan bouwen met ontwikkelaars van toegankelijke apps.

Project updates

JUNI 23 | Winnaar zilveren DIA

Appt.org is beloond met een zilveren DIA in de categorie Digital for Good. De Dutch Interactive Awards (DIA's) zijn dé prijzen voor het allerbeste interactieve werk van Nederlandse makers. Lees meer.