Terug naar overzicht

Eindverslag van het QISS project

  • John de Graaff

Dit blog is een eindverslag van het project “Quality Internet Session System” (QISS).

Het probleem

Aanleiding van dit project was dat op het huidige Internet, als zijnde een data-transport netwerk, er geen “garanties” bestaan, in vaktermen er is geen “Quality of Service” (QoS). Dat is met name zichtbaar bij Video-Conferencing en Audio-gesprekken, die nogal eens haperen of stilstaan of wegvallen.

De oplossing

De oplossing die bedacht is voor dit QoS-probleem is het “Quality Internet Session System” (QISS) systeem: de “QISS-Agent” software op een PC of laptop van een gebruiker herkent kwetsbare datastromen en registreert deze bij de “QISS-Router”, die vervolgens de juiste verkeersstromen voorrang geeft en waar nodig andere verkeersstromen beperkt. 

In een plaatje:

QISS 880

Lessen

Dit project heeft laten zien dat op basis van open-source software zoals Linux en VS Code, en “open” programmeertalen zoals Python, C, Swift en Javascript, er prima een oplossing gebouwd kan worden voor een probleem, wat zijn oorsprong heeft in (closed-source) netwerkapparatuur.

Toekomst

De software is ontwikkeld en getest in een lab-situatie, maar nog niet in de echte wereld. Ook is de “user interface” nog erg basaal en technisch, en moet nog worden doorontwikkeld voordat het bruikbaar is voor normale (niet-technische) gebruikers. Hiervoor zou de beste strategie zijn dat een bedrijf, wat zelf belang heeft bij deze QoS technologie, het project doorzet en middelen beschikbaar stelt zodat de huidige ontwikkelaar met een bepaalde vergoeding hieraan door kan werken, maar het is ook mogelijk dat een bedrijf of (onderzoeks-) instelling dit zelfstandig doorzet, op basis van de source-code, wat hier gepubliceerd is: https://github.com/jdg71nl/sidn-qiss-router