Terug naar overzicht

‘Best Intentions’ prijs AI Hackathon

  • 21 februari 2023

Op 10 en 11 februari vond de AI Hackathon Amsterdam plaats. Er werden diverse awards uitgereikt, waaronder de SIDN fonds ‘Best intentions’ prijs voor het meest ethisch of -met alle goede bedoelingen- juist minst ethische idee. Winnaar was team Flen met ‘Chad’: een dating coach die je via je AirPods tijdens een date precies vertelt wat je het best kan zeggen.

Hackathon award

Experimenteren met mogelijkheden Chat GPT

Tijdens de hackathon gingen 120 deelnemers, verdeeld over meer dan 20 teams, de uitdaging aan om te experimenteren met de vernieuwde mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Zo werkten ze 24 uur aan innovatieve applicaties, waarbij gebruik wordt gemaakt van AI-technologie zoals ChatGPT. Dit leverde interessante resultaten op. Denk bijvoorbeeld aan een AI-oplossing om je mails automatisch te beantwoorden, een AI-verhalenschrijver die voorleesverhaaltjes over je zoon of dochter schrijft met bijpassende tekeningen, chatten met een overleden dierbare of het versimpelen van moeilijke brieven.

‘Best Intentions’ prijs

Vanuit SIDN fonds reikten we de ‘Best Intentions’ prijs uit aan Jordi Bruin en Thomas Steigenga van team Flen. Ze onderzochten de donkere kant van AI door een datingcoach te maken, die tijdens een date met je meeluistert en via je AirPods precies vertelt wat je moet vragen en je de perfecte antwoorden influistert. Van tevoren kun je ook voorkeuren instellen zoals een beetje flirten, praten als een goeroe of het gebruik van grappige anekdotes. Jordi is app-ontwikkelaar en heeft een eigen bedrijf. Thomas werkt in de bouw. Thomas: “Ik ben eigenlijk per toeval bij de hackathon beland. Ik ben zelf bezig met digitalisatie in de bouw met als doel te verduurzamen. Totaal wat anders dus, maar het was vreselijk leuk!”

Ethische kant van AI

Jordi en Thomas denken dat er best interesse zou kunnen zijn voor hun idee van een AI datingcoach, maar ze zouden niet willen dat wat ze nu bedacht hebben straks echt bestaat. Jordi: “Een van mijn zorgen met dit soort AI-toepassingen is dat het langzaam maar zeker echte interactie tussen mensen gaat vervangen, of dat mensen minder zelf gaan nadenken. Het is ook bijna eng hoe dun het lijntje tussen ethisch en niet ethisch is. Onze app is in een handomdraai meer ethisch te maken door de telefoon op tafel te leggen en de tool meer in te zetten als een relatie assistent, waarvan je je allebei bewust van bent. Maar ook bij een meer ethische insteek blijft het lastige dat ook al gebruik je dezelfde ‘promt’ (opdracht voor je AI-tool), je steeds een andere reactie krijgt. Het is een soort black box waarvan je niet zeker weet dat het geen fout gaat maken. Thomas: “Het zou mooi zijn als AI ons kan helpen de wereld en alle content beter te ontsluiten, zodat veel ruis verdwijnt, moeilijke dingen toegankelijker worden en er juist meer ruimte is voor menselijke creativiteit. Uiteindelijk haal je toch meer waarde uit dingen waar je zelf moeite voor hebt gedaan.”

Technologische shift

Op het gebied van AI-toepassingen zitten we nu midden in een technologische shift. AI kan het leven makkelijker, efficiënter, veiliger, gezonder en duurzamer maken. Maar AI roept ook veel vragen op over de impact op de samenleving en verhouding tussen mens en technologie. Daarom is het juist nu, bij de ontwikkeling van allerlei toepassingen des te belangrijker om ook oog te hebben voor de ethische aspecten. Mieke van Heesewijk (SIDN fonds): “Er staat ons echt nog heel wat te wachten, wanneer je kijkt naar wat er alleen al tijdens deze Hackathon aan prototypes is gemaakt. Chad viel in de prijzen, omdat het de grenzen opzoekt. Het geeft een vooruitblik qua AI-toepassingen, maar laat ook zien hoe dun de lijn tussen een ethisch verantwoorde en niet verantwoorde toepassing is. Het is belangrijk dat mensen zich hier bewust van worden. AI-technologie moet veel transparanter zijn, zodat je weet wat er achter de schermen gebeurt en welke bronnen worden gebruikt.”

Meer info

Lees meer over de hackathon en de andere prijswinnaars op https://hackathon.amsterdam, bekijk het item in het NOS Journaal (vanaf 7 min 29) of lees het artikel ‘Microsoft en Google wedijveren om zoekmachine van de toekomst'.