Terug naar overzicht

Data, privacy & macht: de relatie is volkomen uit balans

  • 14 februari 2017
  • DataCommons

Met de komst van het internet zijn wij op een heel nieuwe manier een bron van data geworden. Niet wat we zeggen of schrijven, maar wat we doen is een bron voor anderen geworden. We delen wat we lezen, waar we zijn, wat we kopen, wie we leuk vinden en wie we leuk zouden kunnen vinden, hoe we sporten en wanneer we gaan slapen. De lijst is oneindig.

Data is heel veel macht

Met al die data worden we met persoonlijke diensten steeds beter geholpen. Hoe we van A naar B kunnen komen. Welke aanbiedingen we vooral interessant vinden. Wie we ook leuk zullen vinden. Welk artikel bij onze interesses aansluit. De wereld loopt tegenwoordig voor iedereen die een beetje zijn data deelt vol met virtuele butlers.

Het is een enorme verwennerij, maar wel met een keerzijde. De relatie tussen ons als individu en de organisatie met de data is volkomen uit balans. Data is heel veel macht. Wij als bron hebben geen idee hoe we nu eigenlijk bediend worden. Welke afwegingen daarbij worden gemaakt en door wie en met welke intenties, anders dan in de meeste gevallen uiteindelijk winstmaximalisatie. We moeten volledig vertrouwen op de intenties van onze butlers en kunnen nauwelijks achterhalen welke dienst hij nu werkelijk heeft geleverd als we op het gratis zoekresultaat in onze browser klikken. We missen de data, intelligentie en rekenkracht om onze omgeving gelijkwaardig tegemoet te treden.

DataCommons wil de balans herstellen

Met DataCommons willen we daar iets aan veranderen. En ja, we weten het. We zijn niet de enige. Er zijn gelukkig wereldwijd tientallen initiatieven die een oplossing willen bieden voor de centrale, voor de eindgebruiker onbereikbare opslag van “zijn” data. Laten we kijken wat het beste in welke situatie gaat werken.

DataCommons wil burgers in staat stellen om zelf hun data op te slaan en te bepalen met wie ze dit delen. Zo organiseren we zelfbeschikking en een onderhandelingspositie over het gebruik van die data. Niet goed? Geen toegang. Het doel is de balans tussen ons en de dienstverleners te herstellen en zo macht eerlijker te verdelen. Door zelf data op een eigen hoop te kunnen gooien en rekenkracht en intelligentie aan te wenden om onze virtuele omgeving van diensten te doorgronden. 

Na gesprekken met experts, lezingen (en de feedback daarop) en workshops hebben we het zo eenvoudig mogelijk proberen te maken:

  • Start met Internet of Things in de stad en in huis - want daar kunnen we nog honderden nieuwe end-to-end diensten ontwikkelen;

  • Zorg dat in eerste instantie kleine, onafhankelijke dienstverleners hun data per gebruiker willen en kunnen laten beheren;

  • Toets het concept met enkele eenvoudige prototypes van diensten.

De conversatie bij de start van zo’n prototype gaat dan ongeveer als volgt:

“Ik ga data over jou bijhouden. Ik zorg dat het van jou wordt en vraag je toestemming om het zelf te gebruiken voor de dienst die ik je graag wil aanbieden. Als ik het met iemand anders wil delen, dan vraag ik het vooraf en zorg ik dat je ook met hem een 1-op-1 relatie hebt. En ik vertel je ook met welk doel ik je data gebruik. Verder probeer ik zoveel mogelijk om de inzichten die ik ontwikkel door jouw data en die van je collega-gebruikers in te zetten voor algemene kennis. Vanzelfsprekend met alle respect voor je privacy. Als je niet tevreden bent, dan stoppen we en gooi ik aan mijn kant als je wil al jouw data weg. Wat jij doet, mag je zelf weten.”

We denken dat sommige “butlers” op deze manier minder succesvol worden, maar anderen juist opbloeien of voor het eerst het licht gaan zien.

De eerste case

De eerste case die we gaan uitwerken is die van het monitoren van het gebruik van auto’s in een woonwijk om zo parkeergedrag te bepalen. Dat doen we met behulp van een eenvoudige app op smartphones. Iedere gebruiker krijgt inzicht in z’n eigen bestand en bepaalt zelf met wie hij of zij het deelt, waaronder ook de desbetreffende gemeente. Het inzicht is interessant voor beleid en ontwerp van de gemeenten, maar evengoed voor de lokale burgerorganisatie bij de inspraak. Hé, balans :)

Wil jij ook dit soort voorbeelden ontwikkelen? Stuur dan een mail naar info@wunderpeople.com.

DataCommons ontwikkelt zich met steun van SIDN fonds en InfoSupport.

Lees de originele (uitgebreidere) blog op Datacommons.nl