Veelbelovende testen
In mijn laatste blog https://www.sidnfonds.nl/blogs/goov van november 2016 liet ik weten dat de uitdaging, een precieze positiebepaling op de centimeter nauwkeurig, in de eerste fase van ons project bij lange na niet werd gehaald. Met 50 meter kwamen we niet eens in de buurt! Om een prototype te kunnen maken moesten we de nauwkeurigheid van de RTK (Real Time Kinematics, bestaande uit twee sensoren op de schouders die communiceren met het satelliet netwerk) kunnen verhogen tot 20 centimeter. Zodat de gebruiker bijvoorbeeld niet naast maar op de stoep loopt. Na een firmware update begonnen we aan een tweede serie testen, die er veelbelovend uitzagen.
Van 50 meter naar 50 centimeter
De tweede versie van ons ‘proof of principle’, de test om het bepalen of dat wat we hadden bedacht daadwerkelijk functioneert en haalbaar is, had een EMLID Reach RTK GPS receiver. Deze bleek redelijk exact te zijn en haalde een nauwkeurigheid van 50 cm in een open veld op een heldere dag. Net niet exact genoeg, maar ook niet stabiel genoeg. Bij gebouwen, maar ook bij kleinere objecten, bij bewolking en bij beweging van de antenne, verloor de apparatuur zijn nauwkeurigheid. Dit leek het eindpunt van het project te zijn. Toch hebben we nog verder onderzoek gedaan naar mogelijke alternatieve receivers. Zo zijn we in contact gekomen met Kadaster, die zelf ook experimenteerden met RTK in hun onderzoek “Precisie Positionering Virtuele Geleidelijn”.
Enkele jaren te vroeg
Met de resultaten van beide onderzoeken kunnen we concluderen dat het op dit moment nog niet mogelijk is om GoOV met behulp van RTK verantwoord en veilig in te zetten voor blinden en slechtzienden. Samenvattend zijn onze bevindingen dat:
Realtime 20 centimeter nauwkeurigheid niet haalbaar is, tenzij er post-processing wordt ingezet (positiebepaling via een aanvullend netwerk).
50 centimeter nauwkeurigheid wel haalbaar is, maar de omstandigheden om die nauwkeurigheid te realiseren zijn zeer gecontroleerd en niet haalbaar in de praktijk.
Als 50 centimeter wel haalbaar zou zijn, dan is de technologie om die nauwkeurigheid te realiseren te ‘groot’ om ‘draagbaar’ te zijn.
Voor deze precieze plaatsbepaling professionele en zeer dure meetapparatuur gebruikt dient te worden. De kosten lopen op tot +/- € 40.000 per opstelling (Survey Equipment, 2015).
De benodigde apparatuur voorlopig nog niet beschikbaar is in een ‘wearable’ variant en de verwachting is dat als het al wordt gerealiseerd, dit zeker nog enkele jaren zal duren.
GoOV blijft doorontwikkelen
Het is met dit project niet gelukt om onze app geschikt te maken voor mensen met een visusbeperking. Voor nu betekent het een stap op de plaats. Uiteraard houden we de techniek nauwlettend in de gaten, zodat we zodra de mogelijkheden er zijn we dit alsnog op kunnen pakken. Tegelijkertijd zijn we nu ook bezig om de GoOV app door te ontwikkelen voor mensen met een auditieve beperking en mensen met niet aangeboren hersenletsel, om uiteindelijk zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen zelfstandig te reizen.