De Nationale AI cursus heeft op 20 september een nieuwe vervolgcursus gelanceerd: AI en ethiek. De online cursus is gratis te volgen en gaat in op ethische vragen over eerlijke, betrouwbare en transparante AI toepassingen.
Experts behandelen ethische aspecten van AI
AI groeit hard en speelt een steeds grotere rol in ons leven. De Nationale AI cursus kreeg van deelnemers veel ethische vragen over eerlijke, betrouwbare en transparante AI toepassingen. Met de vervolgcursus AI en Ethiek, die met steun van SIDN fonds is ontwikkeld) kunnen mensen zich hier in verdiepen.
Diverse experts (waaronder onze eigen Mieke van Heesewijk) behandelen in deze nieuwe cursus verschillende thema's in negen hoofdstukken:
Dr. Katleen Gabriels: Wat is ethiek?
Mieke van Heesewijk: Het internet is nog niet kapot
Prof. José van Dijck: Het probleem van Facebook
Dr. Sennay Ghebreab: Kunstmatige ongelijkheid
Sander Duivestein: Deep fakes en desinformatie
Prof. Jeroen van den Hoven: Ethiek op de tekentafel
Quirine Eijkman: Solliciteren bij een robot
Mr. Dr. Reijer Passchier: AI en de democratie
Merel Koning: Je hebt wél wat te verbergen!
Meer weten?
In een interview met SIDN legt initiatiefnemer van de cursus Jim Stolze uit waarom het belangrijk is om onze kennis over AI en deze ethische kwesties te vergroten. En om met elkaar hierover in gesprek te gaan. Lees het complete interview: Initiatiefnemers van de Nationale AI-Cursus lanceren de nieuwe cursus AI en Ethiek (SIDN, 20-9-22).
Informaticus Sennay Ghebreab, een van de experts uit de cursus, is ervan overtuigd dat kunstmatige intelligentie de samenleving vooruit kan helpen. Wel moeten we ons er meer in verdiepen vertelt hij in een interview met de Volkskrant. Lees het complete interview: De jonge generatie zal digitale systemen veiliger maken (de Volkskrant, 30-09-22).