Leren aan de hand van de actualiteit
Een uniek kenmerk van #Waarzeggers is de koppeling met de actualiteit. Elke woensdag kiest de redactie van De Dag Vandaag (digitale agenda voor groep 3-8 van het basisonderwijs) een nieuwsbericht uit en koppelt daar een werkvorm aan. Wil je als docent liever op een ander moment of met een andere werkvorm aan de slag? Dat kan ook. Per werkvorm heeft de redactie een voorselectie gemaakt van drie artikelen die gebruikt kunnen worden, maar je kan ook zelf op zoek in het artikelenoverzicht. Zo kun je de les volledig naar eigen inzicht invullen.
Kritisch nadenken via inspirerende werkvormen
In totaal bestaat het lesmateriaal uit vier blokken, met per blok steeds keuze uit een aantal werkvormen. De werkvormen duren tussen de 15-30 minuten, zijn interactief en dagen kinderen uit om kritisch na te denken en hun eigen mening te vormen. Twee van de vier blokken zijn inmiddels beschikbaar en in de eerste maand na de lancering hebben al bijna 100 klassen het lesmateriaal gebruikt!
Blok 1: Waar of niet waar?
Wanneer weet je of iemand de waarheid spreekt? In dit blok ontdekken leerlingen wat strategieën zijn om de waarheid van een nieuwsbericht te onderzoeken. Daarbij heeft de docent de keuze uit verschillende werkvormen, waaronder ‘Kraak de code’. De leerlingen bespreken informele gebruiken met elkaar, zoals zweren en handgebaren. Vervolgens leren zij de journalistieke principes voor waarheidsvinding kennen. Ze verzamelen deze en kijken welke principes zijn toegepast in verschillende nieuwsberichten.
Blok 2: Jouw keuze of die van een ander?
Als we door social media scrollen, ziet iedereen iets anders. Dat komt door het algoritme van de app. Binnen dit blok wordt de 5W1H methode behandeld en schrijven leerlingen hun eigen nieuwsbericht. Ze ontdekken hoe sociale media-algoritmen werken en hoe filterbubbels invloed hebben op het nieuws dat we zien. Daarnaast leren ze het belang van hoor en wederhoor bij het vormen van een mening. Een van de werkvormen die de docent kan inzetten is 'Uit de bubbel', hierbij ontdekken de leerlingen hoe algoritmes en filterbubbels werken en bedenken ze manieren om uit de filterbubbel te stappen.
Zie voor meer info over het lespakket: www.waarzeggers.org