Nieuwe aanpak
Het glasvezelnetwerk van Midden-BrabantGlas – eigendom van en in beheer bij burgercoöperaties - wordt op deze manier ingezet om sociaal rendement voor de leden te boeken, door een veilige open source buurtcommunity vorm te geven. Het is daarmee een mooie connectie tussen wat je met techniek kan doen, als scheppende voorwaarde voor nieuwe vormen van leefbaarheid en veiligheid. Met ruim 4.000 leden is de coöperatie een serieuze speler die impact kan maken. De besloten online buurtcommunity, waarvan de burgers eigenaar van hun eigen data zijn, heeft als voordeel dat men niet vastzit aan buitenlandse sociale platforms. Want data is bijzonder, daar wil je zuinig op zijn. Zo wordt er binnen het platform veel aandacht aan privacy gegeven, waardoor de eigenaren ervan gezamenlijk hun data de baas zijn. En dat blijkt lang niet altijd vanzelfsprekend, dit is een voor Nederland nieuwe aanpak!
Aandacht voor AVG-wetgeving
Zo heeft in Duitsland de federale privacy-autoriteit overheidsdiensten opgedragen hun profielen voor het einde van het jaar te verwijderen. Dit omdat, zo stelt de autoriteit, Facebook niet voldoet aan de AVG-wetgeving. Ook adviseert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan scholen en justitie geen Google-diensten meer te gebruiken. In de publieke opinie zien we dat het onbehagen over de controle op ons dagelijks leven toeneemt, maar toch kiezen we nog niet massaal voor alternatieve, meer duurzame technologieën van eigen bodem ten opzichte van de bekende zogenaamd ‘gratis’ techplatforms. Een initiatief als Buurtportfolio is daarom waardevol. Al is het maar om mensen na te laten denken over wat er met hun gegevens online gebeurt. Uiteindelijk draait het allemaal om bewustzijn zodat de betrokken burger gericht keuzes kan maken.
Met en voor de bewoners van Midden-Brabant
Tientallen leden van Midden-BrabantGlas werken mee aan de totstandkoming van het platform. In een eerder stadium zijn er gegevens verzameld over de bestaande leefomgeving en ervaren (on)veiligheid, waarna er een vragenlijst is opgesteld. De bespreking van de resultaten uit die eerste inventarisatie heeft de coöperatie Midden-BrabantGlas geholpen om na te denken over de problemen en kansen die ze wilden aanpakken. Daarna zijn er gevisualiseerde use cases opgesteld om de leden een beeld te geven van wat dit veilige platform voor hen kan betekenen; waarop men concreet kon reageren, aan kon geven wat men meer of minder belangrijk vond. Tot slot werden er kennisworkshops georganiseerd waarna er mock-ups zijn vormgegeven zodat duidelijk werd hoe de online tool er later uit gaat zien. Waar sommige betrokkenen bij de start van dit project soms nog wat sceptisch waren, bijvoorbeeld omdat "er toch al Facebook en WhatsApp is", raakte men meer en meer overtuigd van de voordelen. Al was het alleen maar omdat hun persoonlijke gegevens in dit niet-commerciële platform wél veilig zijn...
De partners in dit project gaan samen met andere partners in Brabant (en er buiten) vervolgstappen maken in de realisatie en verdere ontwikkeling van het Buurtportfolio: van veilig platform voor communicatie en kennisdeling naar een volwaardige informatiesysteem onder beheer van een burgercoöperatie, de centrale bouwsteen voor een zogenaamd ‘data common’. Daarvoor hebben wij i.s.m. Midden-BrabantGlas de hoofdlijnen van de governance, organisatie, de architectuur en de roadmap opgezet. Tevens zijn de hoofdlijnen voor een migratiestrategie uitgelijnd, om de leden van de de coöperatie stapsgewijs mee te nodigen in het overstappen van internationale platform naar dit systeem van eigen bodem. En om belangrijke partners in veiligheid, zoals brandweer, politie en thuiszorg eveneens stapsgewijs deel te laten nemen in datadeling en informatievoorziening.