Vandaag is de Video Accessibility Plugin gelanceerd! De plug-in biedt een oplossing voor het handmatig aanpassen van de instellingen elke keer als je online een video wil bekijken. Heb je ondertiteling of audiodescriptie nodig? De tool zet het automatisch voor je aan als deze beschikbaar zijn. De gratis plug-in werkt voor de meest gebruikte browsers en videoplayers en is ontwikkeld met steun van SIDN fonds.
Eén keer instellen – vijf meest gebruikte videoplayers
Audiodescriptie en ondertiteling helpen mensen met een visuele of auditieve beperking om video volledig te ervaren. Bij audiodescriptie vertelt een stem, op de momenten dat er niet wordt gesproken, wat er in beeld te zien is. Zo kunnen mensen die blind of slechtziend zijn het hele verhaal goed volgen. En met ondertiteling kunnen mensen die doof of slechthorend zijn lezen wat de sprekers in de video te vertellen hebben.
Met de nieuwe Video Accessibility Pluginhoeven gebruikers niet telkens bij het afspelen van een online video op hun pc of laptop aan te geven dat ze een van deze opties willen gebruiken. Eén keer de plug-in downloaden is genoeg. Dat kan gratis en veilig op www.accessibility.video. De plug-in zoekt automatisch naar audiodescriptie en ondertiteling en speelt deze bij de video af. De plug-in herkent de browser en kan overweg met de vijf meest gangbare video players, waaronder YouTube, Vimeo en JW Player.
Ideaal voor blinde of slechtziende gebruikers
"Een ruime meerderheid van de internetgebruikers wereldwijd heeft nog geen profijt van toegankelijke video's," zegt Eveline Ferwerda, initiatiefnemer van Scribit.pro. "Met de Video Accessibility Pluginweet je zeker dat je altijd gebruik maakt van de toegankelijkheid die worden aangeboden. Met name voor blinde gebruikers die met een screenreader en tabtoets de pagina aflopen is een plug-in heel handig, zo wordt de beschikbare ondersteuning nooit meer gemist."
De Video Accessibility Pluginis per direct wereldwijd beschikbaar. Op de downloadpagina wordt de gebruiker automatisch naar de plug-in en/of instelling van zijn of haar voorkeur geleid. Er worden geen persoonlijke gegevens gevraagd en het is maar één keer nodig de plug-in te downloaden. Er zijn ook geen cookies aan het gebruik verbonden, dus het is volledig anoniem te gebruiken.
De plug-in is tot stand gekomen met financiële ondersteuning vanuit SIDN Fonds en het Bartiméus Fonds.