Terug naar overzicht

Themapartner Nationale DenkTank

  • 19 augustus 2019

De 14e editie van de Nationale DenkTank is van start! Twintig getalenteerde jonge academici gaan aan de slag met een urgent maatschappelijk vraagstuk en duiken deze editie in de maatschapplijke uitdagingen van de digitale samenleving: Hoe realiseren we een digitale samenleving die gezond, weerbaar, eerlijk en inclusief is? SIDN fonds is dit jaar een van de themapartners van dit geweldige initiatief.

laptops - marvin-meyer-SYTO3xs06fU-unsplash-1900

Jonge denkers aan de slag met maatschappelijke uitdagingen digitale samenleving

Tijdens de Nationale DenkTank doen twintig jonge denkers vier maanden onderzoek, maken scherpe analyses, ontwikkelen een visie en dragen concrete oplossingen aan voor de maatschappelijke uitdagingen in onze digitale samenleving. Lea Bouwmeester, onafhankelijk innovator op het gebied van inclusie en digitale vaardigheden, opende de DenkTank 2019: “We gaan anders samenleven en anders samenwerken. Technologisch kan inmiddels alles maar de vaardigheden en het adaptievermogen van mensen zijn bepalend voor het succes hiervan. Dit onderwerp moet veel hoger op de agenda.”

Onze samenleving digitaliseert in hoog tempo en de effecten hiervan gaan veel verder dan de techniek zelf; het is inmiddels een complex vraagstuk met brede maatschappelijke impact. Aan de ene kant kunnen we efficiënt zakendoen, eerder ziektes opsporen, slimmer energie gebruiken en sneller kennis delen. We gebruiken digitale apps voor zo ongeveer alles. De digitale transitie daagt onze samenleving tegelijkertijd op allerlei manieren uit. Het lukt niet iedereen om mee te doen, niet iedereen beschikt over de juiste digitale (gezondheids)vaardigheden. En hoe gaan we om met altijd ‘aan’ staan en met de sociale druk op ‘mooi en succesvol zijn’? Welke mogelijke gevolgen heeft dit voor onze mentale en fysieke gezondheid? Daarnaast  vragen we ons allemaal af of onze data veilig zijn, onze informatievoorziening betrouwbaar is  en in hoeverre we in staat zijn om werkelijkheid en fictie van elkaar te onderscheiden. Deze editie van de Nationale DenkTank duikt in de razendsnelle digitale ontwikkelingen en stelt de mens hierin centraal – om er gezonder en weerbaarder uit te komen.

Deelnemers 

Voor de DenkTank wordt elk jaar een nieuwe groep gemotiveerde academici geselecteerd: masterstudenten, recent afgestudeerden en promovendi met verschillende (studie)achtergronden en werkervaringen. Zij werken samen met experts en ervaringsdeskundigen om knelpunten te signaleren en praktische oplossingen te implementeren. Suzanne IJsselmuiden, directeur van Stichting de Nationale DenkTank: “We hebben dit jaar opnieuw een interessante mix van deelnemers geselecteerd; er zijn DenkTankers met een achtergrond in onder meer natuurkunde, kunst en economie, technische bestuurskunde, neurochirurgie, lucht- en ruimtevaarttechniek en psychologie. En sommigen hebben al enige werkervaring, bijvoorbeeld als schoolarts bij een grote gemeente of redacteur bij een lokale omroep. Het is fantastisch dat dit jonge, multidisciplinaire team zich nu vastbijt in de kansen en uitdagingen van de digitale samenleving. Een zeer actueel thema, dat de nodige denk- en verbeeldingskracht nodig heeft.”

Betrokken partners

De Nationale DenkTank werkt elk jaar samen met een aantal themapartners die de DenkTank inhoudelijk en financieel mogelijk maken. De Nationale DenkTank 2019 wordt ondersteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Fonds SGS (één van de innovatiefondsen van zorgverzekeraar Zilveren Kruis), SIDN Fonds, Alles is Gezondheid en JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). Daarnaast werkt de Nationale DenkTank samen met een aantal structurele partners zoals McKinsey&Company, Kennedy Van der Laan, het Elise Mathilde Fonds, de KHMW, Andersson Elffers Felix, Newcom, de Issuemakers, Draad, THNK, Stichting W&M, het Europees Instituut De Baak en de universiteiten UvA, VU, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Leiden. 

Presentatie resultaten

Op donderdag 3 oktober deelt de Nationale DenkTank 2019 de belangrijkste knelpunten en eerste bevindingen en op donderdag 12 december worden de praktische oplossingen voor dit complexe vraagstuk gepresenteerd. 

Over Stichting de Nationale DenkTank

Stichting de Nationale DenkTank is in 2005 opgericht vanuit het ideaal om een brug te slaan tussen overheid, wetenschap, bedrijfsleven en filantropie - met als doel de Nederlandse samenleving met vernieuwende ideeën vooruit te helpen. Jet Bussemaker (voormalig minister OCW, 2016): “De jonge DenkTankers komen met originele oplossingen, waarvan je denkt, ‘EUREKA’, waarom hebben we dat niet eerder zelf bedacht?!” Voor meer informatie over de Nationale DenkTank: nationale-denktank.nl