Benchmarking als meetinstrument voor een schoon Internet
Ontwikkeling van een benchmarkmethode om detectie en het oplossen van abusemeldingen nog effectiever op te pakken.
Hosting providers en registrars hebben te maken met kwaadwillenden die hun netwerken misbruiken voor malafide praktijken (abuse) of het uitbuiten van onbekende kwetsbaarheden. Met dit project ontwikkelt Stichting NBIP een benchmarkingmethode om detectie en het oplossen van abusemeldingen nog effectiever op te pakken en zo gezamenlijk het Nederlandse internet schoon te houden. Onderzoek van de TU Delft wees uit dat inzet van machine learning en gamification als sterke prikkel fungeert om actie te ondernemen. Meldingen komen snel bij de juiste partijen terecht en eigenaren van netwerken (de hosters en registrars) kunnen zien hoe zij presteren in verhouding tot hun peers. Deze benchmark kan een belangrijke incentive zijn voor partijen om abuse meer te bestrijden en vulnerabilities aan te pakken en zo bij te dragen aan een sterk internet.
Dit is een gescout project. We steunen projecten met potentie, zodat de ontwikkelde tool of oplossing breed ingezet of geadopteerd kan worden. Gescoute projecten zijn projecten die alleen op uitnodiging bij ons kunnen aanvragen.
Het project is afgerond (april 2022). Het benchmark platform is gerealiseerd onder de naam cleannetworks. Hiermee kunnen ook kleinere partijen informatie krijgen over vormen van abuse in hun netwerken. Het platform voert big data analyses uit van meldingen (gebaseerd op eerder onderzoek door de TU Delft), beoordeelt de grootte van de dreiging en deelt de relevante informatie plus handelingsperspectief via een benchmark met leden. Na een pilot met 20 deelnemers in 2020, is het platform doorontwikkeld en inmiddels opgenomen in de anti-abuse coalitie. Voor de toekomst denken de initiatiefnemers over een keurmerk om deelname aan cleannetworks te stimuleren.