Blockchain als Factchecker
Pilot rondom Utrechts nieuws, waarbij de blockchain wordt ingezet om vertrouwelijke gegevens uit te wisselen en informatie te beoordelen.
Door nepnieuws staat de journalistieke geloofwaardigheid onder druk. Met het oog op transparantie en betrouwbaarheid van het nieuws wil DUIC (De Utrechtse Internet Courant) een pilot opzetten rondom Utrechts nieuws, waarbij de blockchain wordt ingezet om vertrouwelijke gegevens uit te wisselen en informatie te beoordelen. DUIC wil hiermee nagaan hoe met de inzet van blockchain een systeem van vertrouwen kan worden opgezet. Blockchain biedt namelijk mogelijkheden waarbij journalisten als fact checkers de belangrijkste knooppunten in het netwerk kunnen zijn. Door informatie als feiten te oormerken, pakken ze hun rol als hoeder van de waarheid en komen niet de ‘echte verhalen’ weer boven drijven.
Het project is afgerond (februari 2018). De pioniersfase is afgerond. Het team komt tot de conclusie dat blockchain technologie niet goed inzetbaar is als technologisch systeem voor het checken van feiten. De blockchain kan feiten niet interpreteren of aan waarheidsvinding doen. Uit het onderzoek kwam wel naar voren dat journalisten tooling nodig hebben om fake bronnen te kunnen herkennen en ontmaskeren. Artificial Intelligence (AI) wordt als zinvolle technologie gezien om de filterbubbel van journalisten door te prikken en journalisten meer online savvy te maken. Dit wordt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen nader onderzocht met het prototype http://kiesfeiten.nl/, een mash-up site waar in aanloop naar de verkiezingen het verkiezingsnieuws van 5 grote steden is samengebracht. Als dit succesvol uitpakt is het plan een AI-tool te ontwikkelen waarmee journalisten een soort slimme kaartenbak tot hun beschikking krijgen. Wordt vervolgd!
Lees meer
Podcast ‘DUIC fighting fake news with blockchain’ (Blockrock, april 2018)
Van blockchain naar AI, ontwerpen aan journalistiek vertrouwen (Frankwatching, 5 mei 2018)