Terug naar overzicht

BOLD Profiler – Tracking bias in open linked data

Ontwikkeling van een tool die bias in veel gebruikte (en over het algemeen zeer betrouwbaar geachte) open data sets zoals bijvoorbeeld Wikidata detecteert.

bold profiler

Desinformatie door bias in open data

Naast bekende bronnen van desinformatie, zoals Russische troll-fabrieken of groeperingen die complottheorieën verspreiden, kan desinformatie ook (onbedoeld) afkomstig zijn uit onjuiste informatie, ontbrekende data of verkeerde representatie. Wikidata bijvoorbeeld wordt als zeer betrouwbaar geacht. Wikidata is niet alleen met miljoenen Wikipedia-artikelen verbonden, maar ook met diensten zoals Siri, Alexa en applicaties voor factchecking. De info is echter niet altijd objectief of volledig.

BOLD 880

Dit project ontwikkelt een tool die bias in veelgebruikte kennisbanken detecteert. Hiermee kunnen ontwikkelaars, (data)journalisten, datawetenschappers of kenniswerkers verifiëren of de databron geschikt is voor het beoogde doel en draagt het bij aan het verbeteren van open data.

Dit is een project uit de call ‘Grip op desinformatie’ (2021). Focus binnen deze call lag op tools en instrumenten die inzicht geven in en/of grip geven op desinformatie.

Resultaten

MRT 23 | Het project is afgerond. De BOLD Profiler tool is ontwikkeld en gelanceerd: een generieke applicatie om een willekeurige knowledge graph te profilen. De tool biedt een brede keuze aan visualisatie-formats aan om de bias in knowledge graphs inzichtelijk te maken. De community van Wikipedia kan met deze applicatie direct aan de slag om misrepresentatie van gegevens in knowledge graphs in kaart te brengen.

Er zijn meerdere presentaties gegeven over de tool aan onder andere de Wikipediagemeenschap in Nederland en Duitsland. Maar ook buiten Wikipedia is de tool bruikbaar. Aan de Universiteit Utrecht wordt de tool bijvoorbeeld ingezet in het onderwijs in informatie-en computerwetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Meer informatie over de tool: