![codeuur+ac+880x440](http://images.ctfassets.net/6j4v63szj8fn/jhAMUYylTHP8jOqDc28d2U1NRaY/a5a3b3acee3975bcf4ff0c5b24d38cb8/codeuur_ac_880x440.jpg?fit=fill&fl=progressive&w=1280)
Coderen is het lezen en schrijven van de toekomst. In onze snel digitaliserende maatschappij wordt het voor kinderen steeds belangrijker om niet alleen digitaal vaardig te zijn, maar ook te begrijpen hoe technologie werkt. In diverse Europese landen heeft coderen al een vaste plek binnen het onderwijs. SIDN fonds deelt de ambitie om coderen ook in Nederland structureel in de klas te krijgen en werkt samen met CodeUur om verdere samenwerking tussen relevante partijen en initiatieven op dit vlak te stimuleren.
Concreet houdt het samenwerkingsverband in dat met de ondersteuning van SIDN fonds:
CodeUur de matchmaking tussen scholen en programmeurs die als gastdocent een les willen verzorgen automatiseert.
CodeUur een lessenreeks ontwikkelt en digitaal beschikbaar stelt, die leerkrachten zelf kunnen geven nadat een CodeUur heeft plaatsgevonden.
CodeUur een online platform ontwikkelt om lesmateriaal, ervaringen en reacties te delen.
SIDN fonds relevante partijen/initiatieven die zich bij het fonds aandienen met CodeUur in contact brengt t.b.v. eventuele samenwerking.
Update (december 2015): Bekijk het interview met Ronilla Snellen bij 7ditchestv, waarin zij alles vertelt over CodeUur.
Update (juli 2016): In mei 2016 werd de lessenreeks 'Smart Life' gelanceerd, die CodeUur samen met Blink en Q42 ontwikkelde. In vijf lessen leren de kinderen aan de hand van een centrale vraag hoe ze hun leven 'Smart' kunnen maken met innovatieve ideeën en door te programmeren. In juli 2016 waren hier al ongeveer 1000 klassen mee aan de slag gegaan en werd uit ruim 150 inzendingen de eerste winnaar van het beste idee voor een smart life apparaat bekend gemaakt.Het lesprogramma won een medaille tijdens de Europese Comenius EduMedia Awards. Lees meer.
Update (september 2016): In het kader van de CodeWeek gaf Stichting CodeUur in samenwerking met Kidsweek in september 2016 als speciale uitgave de Code Kidsweek ‘Programmeren doe je zo’ uit. Vol leuke weetjes en tips om zelf aan de slag te gaan. Bekijk de Code Kidsweek online.
Update (oktober 2016): Op 14 oktober vond op initiatief van CodeUur het wereldrecord programmeren plaats. Met 1.368 kinderen uit groep 7 en 8 van 473 basisscholen uit het hele land is het wereldrecord behaald! Bekijk ook het item over het wereldrecord in het jeugdjournaal (6 min 21).
Bovenstaande samenwerkingsdoelen zijn gerealiseerd. Op 15 februari 2017 is StichtingFutureNL gelanceerd, waar CodeUur nu onderdeel van is. Stichting FutureNL richt zich op het ontwikkelen van modern lesmateriaal, gekoppeld aan de leerlijn digitale geletterdheid, dat gratis ter beschikking wordt gesteld op een online omgeving. Daarnaast gaan ze met CodeUur door met het verzorgen van de reguliere programmeerlessen in groep 7 en 8. Met een vervolg op dit project, continueren SIDN fonds en FutureNL de onderlinge samenwerking.