Covidplanner voor ziekenhuizen
Doorontwikkeling van een applicatie voor Nederlandse ziekenhuizen om de verwachte corona opnames in te schatten en reguliere zorg efficiënter in te kunnen plannen.
De eerste Covid-19 piek heeft een forse impact gehad op de organisatie van de zorg; reguliere patiënten moeten langer wachten op zorg en tot 80% van het zorgpersoneel vreest een tweede golf. Dit project helpt ziekenhuizen de zorgvraag van Covid-19 op de middellange termijn te voorspellen. In samenwerking met Brabantse ziekenhuizen is een model ontwikkeld voor verwachte corona opnames. Dit wordt nu verder doorontwikkeld zodat alle ziekenhuizen hier gebruik van kunnen maken. Hiermee kan reguliere zorg verder vooruit gepland worden, is zorgpersoneel beter voorbereid op vervolgpieken en krijgen patiënten sneller de juiste zorg. Het model zal open-source worden gedeeld en vrij toegankelijk zijn via covidplanner.nl.
Dit is een project uit de call ‘Internet tegen corona’ (2020). Focus binnen deze call lag op betrouwbare, veilige digitale oplossingen en inzicht en grip op de coronapandemie.
MEI 21 | Covidplanner helpt ziekenhuizen om patiënten sneller de juiste zorg te bieden. Daarnaast kan iedereen de landelijke Covid19 trends bekijken. De vernieuwde website en app zijn gelanceerd op https://covidplanner.nl
JULI 21 | Het project is afgerond. Er is een ziekenhuis-capaciteitsvoorspelmodel ontwikkeld dat tijdens pandemieën gebruikt kan worden door landelijke organisaties, regio-verbanden en ziekenhuizen om capaciteit optimaal te plannen. Via het online platform is het mogelijk om met de voorspellingen zes weken vooruit te kijken. De data op het platform worden dagelijks ververst. Ook is er een use-case ontwikkeld voor regio-verband NAZB, waar 11 ziekenhuizen bij aangesloten zijn, om op regionaal niveau voorspellingen te doen over de te verwachten trends. Vervolgstap is het portaal verder door te ontwikkelen als een pandemic-preparedness oplossing dat bij toekomstige pandemieën de capaciteit kan monitoren en scenario’s kan voorspellen.