De Bubbelmachine
Ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke online filterbubbel simulator.
Berichten die je ontvangt via Facebook, Instagram of Twitter worden bepaald door algoritmes die zoveel mogelijk inspelen op je persoonlijke interesses (of die van je vrienden). Het kan leiden tot situaties waar je alleen nog je eigen mening hoort en ziet: de filterbubbel. Filter bubbels spelen een rol in het verspreiden van desinformatie, maar hoe ze precies werken is moeilijk te begrijpen. De Hogeschool van Amsterdam ontwikkelde een simulator die hier meer inzicht in geeft. Met dit project ontwikkelen ze ‘De Bubbelmachine’, een gebruiksvriendelijke online versie van de simulator. Hiermee kunnen journalisten, onderzoekers en andere geïnteresseerden de verspreiding van desinformatie via online platforms nabootsen, visualiseren, vergelijken en analyseren.
Dit is een project uit de call ‘Grip op desinformatie 2’ (2022). Focus binnen deze call lag op tools of instrumenten (die inzicht geven in en/of grip geven op desinformatie) en bewustwordingsprojecten.
OKT 23 | Het project is afgerond. De bubbelmachine is opgeleverd, een interactieve simulatie, waarmee iedereen kan leren hoe filterbubbels ontstaan. Toekomstige stappen zijn het verbeteren van de gebruikerservaring. Daarna zijn de initatiefnemers van plan alle mechanismes van desinformatie te verzamelen in een Nederlandse Atlas van Desinformatie: een catalogus van infographics en datavisualisaties die de relatie tussen socialmedia-algoritmes, content, mediastrategie en gedragsbeïnvloeding uitleggen.
De code van dit project vind je op Github: https://github.com/responsibleIT/Bubble-Machine
De simulator is te gebruiken via: https://filterbubbel.responsible-it.nl/#
Op de website van Hogeschool van Amsterdam vind je informatie over het project: De Bubbelmachine - HvA
De simulaties en visualisaties van de studenten vind je hier:
De bubbelmachine is aan de AI-community gedemonstreerd op de BNAIC/BeNeLearn conferentie, tijdens de presentatie van de paper Experiments on the emergence of filter bubbles using an agent-based modelling approach.