Terug naar overzicht

De kracht van inclusiviteit en diversiteit in Tech

Onderzoek naar de effecten van om- en bijscholing van ondervertegenwoordigde groepen in tech.

kracht van techmeup 880

Het stimuleren van diversiteit in de techsector

In 2030 zijn er naar schatting 120.000 IT banen, waarvoor geen geschikt personeel te vinden is. Tegelijkertijd is de tech industrie één van de minst diverse sectoren. TechMeUp biedt ondervertegenwoordigde groepen in tech een studievoorschot aan, zodat ze zich kunnen bij- of omscholen in technologie. Een traject dat zonder zo’n voorschot vaak niet binnen handbereik ligt. Met dit project wordt een onderzoek opgezet naar de effecten van het om- en bijscholen van deze ondervertegenwoordigde groepen en welke deelnemers de meeste kansen binnen de techwereld hebben gekregen.

Dit is een pioniersproject. SIDN fonds ondersteunt projecten in de idee-fase, zodat het idee door een sterk team verder uitgewerkt kan worden naar een eerste versie, pilot of experimenteel ontwerp.

Lancering TechMeUp

NOV 20 | TechMeUp is officieel gelanceerd! TechMeUp maakt omscholing in tech mogelijk voor IT talent uit ondervertegenwoordigde groepen en geeft ze via een studievoorschot toegang tot vele particuliere opleiders, waaronder Codam, Growth Tribe, Ironhack, TechGrounds, Techionista en Winc Academy. 

Lees meer:

Item bij AT5

DEC 20 | Benieuwd hoe het opleidingsfonds werkt? Nikki Hofland van TechMeUp en de eerste deelnemers leggen het uit voor de camera van AT5. Kijk het item hier terug.

TechMeUp creëert kansen voor nieuw techtalent

JUNI 21 | Nikky Hofland, managing director bij TechMeUp, vertelt in een interview met SIDN over de start van het fonds, de ambities voor de komende jaren en de steun van SIDN fonds. Lees het artikel TechMeUp creëert kansen voor nieuw techtalent (SIDN, 25 juni 2021).

Resultaten

JULI 22 | Het project is afgerond. Er is onderzoek gedaan naar de effecten van financiële steun voor volwassen IT-educatie van ondervertegenwoordigde groepen in de maatschappij. Zo onderzochten ze onder andere van welke opleidingen de afgestudeerde studenten het snelst een baan vinden, welke studenten meer moeite hebben met een opleiding en welke skills en achtergrond nodig zijn om het snelst in de techbranche te groeien. Hiervoor is een jaar lang data bijgehouden van de afgestudeerde TechMeUp studenten, maar ook van studenten die zich hebben aangemeld en de financiële steun niet kregen.

De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld de publicatie 'Van bijstand naar baan in tech' (juni 2022). De belangrijkste conclusie: omscholen loont! Het salaris in IT is na studie aanzienlijk hoger (gemiddeld salaris van 2901 euro, een stijging van 211%) en studenten vinden binnen 3 maanden (gemiddeld 63 dagen) een baan. Daarnaast bleek dat aonder financiële steun 76,5% van de respondenten voorlopig geen tech-opleiding gaat volgen.

Project updates

JAN 23 | Impact in 2022

In 2022 hebben 90 studenten een studievoorschot ontvangen, heeft 80% van de studenten een baan na afronding van de opleiding (in gemiddeld 67 dagen) en gingen de studenten van een inkomen van 800 naar 2880 euro. Voor 2023 mikt TechMeUp op een verdubbeling van het aantal studenten.

JULI 23 | Nominatie Computable Awards

TechMeUp is genomineerd voor een Computable Award in de categorie Duurzaamheid & MVO! Lees er meer over in het artikel TechMeUp biedt it-perspectief met renteloze lening. Er kan t/m 5 oktober gestemd worden via: https://awards.computable.nl/stem/