![nat+verjaardagskalender+new+880x440](http://images.ctfassets.net/6j4v63szj8fn/g4KVwH-60rL-c1c0SiwNSMFaBrU/01a6011ee4d475ae12e5c9214681a4ae/nat_verjaardagskalender_new_880x440.jpg?fit=fill&fl=progressive&w=1280)
Iedere internetgebruiker laat (gemerkt of ongemerkt) persoonlijke data achter; het is een bijproduct van ons internetverkeer. Het lijkt om kleine en onschuldige stukjes informatie te gaan, maar door al die datasets slim te combineren ontstaan er nauwkeurige persoonsprofielen. Deze ‘big data’ is voor bedrijven ’big business’; zij zetten actief in op het vergaren en analyseren van onze data.
“Hoe moeilijk zou het zijn om een database van alle Nederlanders te bouwen?” – deze vraag vormde het startpunt voor het project De Nationale Verjaardagskalender van medialab SETUP. Aangezien overheden en grote bedrijven al op grote schaal data van ons verzamelen, vond SETUP het tijd om zelf een poging te wagen. De Nationale Verjaardagskalender is die poging. Het doel: een database met de namen, adressen en verjaardagen van in elk geval 1% van alle Nederlanders erin. En natuurlijk met cadeausuggesties op basis van profiling algoritmes. SETUP wil deze database op een voor 99% veilige manier inrichten, en heeft daarvoor onder meer de hulp ingeschakeld van enkele professionele Data Protection Officers.
Voor SETUP is het project een onderzoek, maar ook een manier om meer bewustzijn over Big Data te creëren bij het grote publiek. De aanloop naar deze dubieuze database bestond uit drie hackathons in de Centrale Bibliotheek Utrecht. Deze hackathons vormden de basis voor een journalistiek onderzoek naar profiling, en de opmaat voor een theatrale performance, die vanaf april 2016 op tournee is gegaan langs bibliotheken. (Call 1 - 2015)
Update februari 2017: Naar aanleiding van de datalekken die zeer regelmatig in het nieuws zijn, deelt de Nationale Verjaardagskalender in het artikel 'Net als de belastingdienst scoorden wij een cyber onvoldoende' hun ervaringen. Aan bod komt hoe eenvoudig het was om data te verzamelen, maar ook de eigen beveiliging die ondanks alle voorzorgsmaatregelen niet geheel adequaat bleek.
Dit project is afgerond (december 2017): Het project De Nationale Verjaardagskalender (NVK) is na twee jaar officieel afgesloten met het wissen van de data. Maar daarmee stopt het niet helemaal. Uit het project is een kaartspel gekomen voor workshops op scholen en bibliotheken, de NVK Pocketeditie. Hiermee spelen deelnemers een profileringsalgoritme om een cadeau te matchen aan beschikbare data. De workshop is tevens geselecteerd voor het Nationale Bibliotheekcongres op 20 maart.