Desinformatie Check
Ontwikkeling van een website die burgers de tools geeft om berichten te controleren op ‘data-integriteit’ en zo desinformatie te herkennen.
Waar kun je terecht als je vermoedt dat je te maken hebt met desinformatie? Met de Desinformatie Check wil dit project een plek bieden om een bericht, foto of video te checken op desinformatie. De focus ligt hierbij op Nederlandse, maatschappelijk relevante content.
Om het bericht te analyseren op data-integriteit wordt het automatisch door verschillende tools gehaald. Denk aan onderzoek naar deepfakes of verspreiding door bots bijvoorbeeld. Op basis van de resultaten oordeelt de gebruiker vervolgens zelf of een bericht desinformatie is of niet. Naast het checken van informatie, draagt de tool ook bij aan een grotere bewustwording over desinformatie.
Dit is een pioniersproject. SIDN fonds ondersteunt projecten in de idee-fase, zodat het idee door een sterk team verder uitgewerkt kan worden naar een eerste versie, pilot of experimenteel ontwerp.
DEC 22 | Het project is afgerond. In maart 2020 hebben Nederlandse wetenschappers, uitvinders, ondernemers, studenten en brancheverenigingen de handen ineengeslagen om onder de titel TechTegenCorona de zorg en overheid bij te staan gedurende de corona crisis. Waaronder met dit project. Er is een start gemaakt met de analyse van vier bestaande tools (Botometer, WeVerify, Hoaxy en Bot Sentinel) ten behoeve van de website die ze met dit project voor ogen hadden. De Stichting TechTegenCorona is gedurende de looptijd van dit project echter ontbonden, waardoor ook dit project is stopgezet.