Doe je digiding! Digitaal burgerschap praktijkonderwijs
jongeren, digitale overheid
Ontwikkeling van een online lesprogramma over digitaal burgerschap voor het praktijkonderwijs.
Via Doe je digiding! Jongeren en de digitale overheid maken (v)mbo’ers aan de hand van verschillende thema’s kennis met digitale overheidsdiensten. Ze leren zelfstandig gebruik te maken van diensten zoals het aanvragen van DigiD, een ID-kaart en zorgtoeslag. Hiermee ontwikkelen ze kennis en vaardigheden die tussen hun 15de tot 18de levensjaar (en daarna) noodzakelijk voor ze zijn. Met dit project ontwikkelt Stichting Digisterker in samenwerking met docenten praktijkonderwijs een variant voor het praktijkonderwijs. Vijf thema’s uit het online lesprogramma worden afgestemd op de belevingswereld, het cognitief- en taalniveau van praktijkschool leerlingen. Het materiaal vormt een invulling voor burgerschapsonderwijs binnen het curriculum praktijkonderwijs.
Dit is een project uit de call ‘Meedoen in de digitale samenleving’ (2021). Focus binnen deze call lag op tools en bewustwordingsprojecten om de toegankelijkheid en inclusie van digitale diensten, websites en apps te verbeteren.
NOV 22 | Op 1 november is Doe je digiding! voor leerlingen in het praktijkonderwijs gelanceerd! Praktijkonderwijs is een belangrijk onderdeel van het regulier voortgezet onderwijs en is bedoeld voor leerlingen van 12 t/m 18 jaar die moeite hebben met leren op de traditionele manier. In Nederland zijn 175 praktijkscholen waar ongeveer 29.000 leerlingen onderwijs krijgen. Lees meer
Het lesmateriaal vormt volgens docent Francis Gremmen een mooie invulling voor burgerschapsonderwijs binnen het curriculum praktijkonderwijs. Francis: “Het lesmateriaal nodigt uit tot waardevolle gesprekken over de ervaringen van de leerlingen met de digitale overheid. Het maakt ze echt bewust van de digitale zaken die geregeld moeten worden.”
FEB 23 | Het project is afgerond. Met het ontwikkelde lespakket Doe je digiding! – praktijkonderwijs worden jongeren in het praktijkonderwijs zo goed mogelijk voorbereid op het regelen van hun zaken met de digitale overheid. Het pakket is in november gelanceerd en inmiddels door 374 docenten besteld. Deze docenten bereiken samen ongeveer 1.100 klassen op het praktijkonderwijs. Uiteindelijk hopen ze alle jongeren in het praktijkonderwijs te kunnen bereiken. De volgende stap is een onderzoek naar de mogelijkheden om het lespakket -in een aangepaste vorm- ook in te zetten voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB).