Terug naar overzicht

Doorontwikkelen Hash Check Service

Bescherming tegen online seksueel geweld

De Hash Check Service is een gratis technologische oplossing die voorkomt dat beelden van seksueel kindermisbruik opnieuw online worden gezet. Offlimits gaat de tool verder ontwikkelen en robuuster maken.

Banner-sad-child

Ieder kind heeft recht op bescherming tegen online seksueel geweld. Beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik kan een kind iedere keer opnieuw slachtoffer maken. Om deze revictimisatie tegen te gaan, is het van groot belang de beelden op een proactieve manier te verwijderen, nog voordat deze gedeeld worden.

Hosting-providers

De Hash Check Service is een gratis technologische oplossing die voorkomt dat beelden van seksueel kindermisbruik opnieuw online worden gezet. Als een afbeelding eenmaal geïdentificeerd is als strafbaar materiaal, krijgt deze een unieke digitale vingerafdruk, oftewel een ‘hash’. Deze hash wordt opgeslagen in een database en gebruikt om nieuwe uploads te controleren.

Als eenzelfde afbeelding opnieuw wordt geüpload, wordt deze direct geblokkeerd. Aangesloten partijen, zoals hosting-providers, kunnen op vrijwillige basis controleren of geüpload materiaal op hun servers in de database van de Hash Check Service voorkomt.

Robuuster

Binnen dit project wordt de Hash Check Service robuuster gemaakt en de technologie verder ontwikkeld. Het gevolg is dat de tool grote hoeveelheden data aankan, en dat meer grote hostingpartijen en zelfs socialmedia-platformen kunnen aansluiten.

Hoewel de Hash Check Service al een aantal jaar in gebruik is, blijft technologische vooruitgang belangrijk. Op dit moment gebruikt de tool SHA1 en MD5, technieken die een exacte match vereisen. Maar in de praktijk manipuleren daders afbeeldingen door ze bijvoorbeeld bij te snijden of er een logo overheen te plaatsen. Hierdoor levert de hash niet altijd een match op.

Daarom richt Offlimits zich nu op nieuwe hashing-methodes zoals PDQ en PhotoDNA. Deze methodes maken het mogelijk om ook licht gewijzigde afbeeldingen te detecteren. Dit jaar onderzoekt Offlimits welke techniek het meest geschikt is en hoe deze kan worden geïmplementeerd.

Groter bereik

Daarnaast gaat Offlimits meer partijen aansluiten, van kleine tot grote hostingbedrijven. Maar liefst zeventig procent van het materiaal dat bij het Nederlandse Meldpunt Kinderporno wordt gemeld, wordt ook in Nederland gehost. Het opschalen van deze service zorgt hiermee dus ook voor de nationale ambitie om de internetveiligheid te vergroten.

Preventieve werking

Een bijkomend voordeel van het proactief tegengaan van het uploaden van beeldmateriaal, is dat jonge mensen niet geconfronteerd worden met dit schadelijke materiaal. Herhaalde blootstelling daaraan op jonge leeftijd kan leiden tot escalatiegedrag. Daarbij gaan jongeren op zoek naar steeds heftiger beeldmateriaal. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationaal Rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen en Stop it Now!

Dit is een gescout project. We steunen projecten die publieke waarden stimuleren en zich inzetten voor een verantwoord internet. Gescoute projecten zijn projecten die alleen op uitnodiging bij ons kunnen aanvragen.