Exolab Utrecht: Overvechters baas over eigen data
Exolab Utrecht helpt wijkbewoners inzicht te geven in de data die over hen worden verzameld en hoe ze deze kunnen inzetten voor lokale vraagstukken.
Wat merkt de gemiddelde inwoner van een Utrechtse wijk als Overvecht van de voordelen van ‘Smart City’ Utrecht? Exolab Utrecht gaat de wijk in om inwoners inzicht te geven in de data die over hen verzameld worden en helpt ze data in te zetten voor lokale vraagstukken. Hiermee krijgen inwoners een grotere invloed op de rol van data in hun wijk. Tegelijkertijd doen ze vaardigheden op met data en technologie, zodat ze beter mee kunnen doen in onze steeds verder digitaliserende samenleving. The Green Land werkt in dit project samen met Universiteit Utrecht, Open State Foundation en Webmapper.
Dit is een project uit de call ‘Je data de baas 1’ (2019). Focus binnen deze call lag op inzicht & bewustwording en/of tools om data autonomie van internetgebruikers te versterken en vergroten.
Het project is afgerond (jan 2022). Begin 2020 hebben studenten een onderzoek uitgevoerd naar de uitdagingen in de wijk. Vervolgens zijn in sept en okt 2021 workshopbijeenkomsten gehouden met wijkbewoners (vanwege corona kon dit niet eerder). Exolab Overvecht heeft laten zien dat bewoners experts zijn van de eigen leefomgeving. Door die expertise te combineren met inzichten uit data, is mensgerichte en een gelijkwaardige participatie mogelijk tussen bewoners en de gemeente. De volgende stap is om deze bevinding te vertalen naar concrete invloed op het beleid van de gemeente Utrecht in de eigen wijk. En om te onderzoeken of deze vorm van mensgerichte data-participatie opgeschaald kan worden naar andere buurten en steden.