Terug naar overzicht

Fact-check op de social media infodemie

Ontwikkeling van algoritmen om Nederlandstalige desinformatie rondom COVID te herkennen en te koppelen aan een internationale fact-checking database.

factcheck 880

Check van claims op social media

Rondom de COVID pandemie gaat een grote hoeveelheid informatie en desinformatie rond, bijvoorbeeld over de effectiviteit van maatregelen en vaccins. Veel van deze informatie is internationaal al gevalideerd, maar hiertoe heeft niet iedereen gemakkelijk toegang. Dit project wil een brug slaan tussen de claims op social media en gevalideerde informatie. Om dit te realiseren ontwikkelen ze algoritmen die Nederlandstalige desinformatie rondom COVID-19 herkennen en deze koppelen aan een internationale (meertalige) fact-checking database. Samenwerkingspartners zijn RIVM en Amsterdam UMC, waar de algoritmes tijdens het project zullen worden ingezet. In de toekomst kan het project ook worden uitgebreid naar andere thema’s of vakgebieden. 

Dit is een project uit de call ‘Grip op desinformatie’ (2021). Focus binnen deze call lag op tools en instrumenten die inzicht geven in en/of grip geven op desinformatie.

Resultaten

JAN 23 | Het project is afgerond. Het resultaat is het opensource software platform 'Mia Twitter Factchecker' met daarop een Twitter scraper met classifier (XLM-T multilingual transformer), die getraind is om misinformatie over COVID-vaccinatie op sociale media te herkennen. Geïdentificeerde misinformatie wordt gekoppeld aan een database met ruim 11.000 fact checks van nieuwsorganisaties en NGO’s. Via een ANN-index kan een cross-encoder daarin de beste overeenkomst met de misinformatie opzoeken.

De software is open source via Github beschikbaar gesteld, zonder de datasets: https://github.com/miahelpt/mia_twitter_factchecker

Plan voor de toekomst is om samen met het Amsterdam UMC een vervolgonderzoek uit te voeren naar de effectiviteit van het platform, met een wetenschappelijke publicatie als resultaat.

Afbeelding (bewerkt): Lewis Ogden / Fake News Written on Keyboard / CC BY