Terug naar overzicht

Fake news als virus

‘Fake news als virus’ brengt bij de Tweede Kamerverkiezingen nepnieuws in kaart, duidt welke trollen voor dit ‘virus’ verantwoordelijk zijn en hoe zij via algoritmen gevonden kunnen worden.

fakenewsalsvirus 880

Beter inzicht in nepnieuws

Het project ‘Fake news als virus’ brengt rondom de Tweede Kamerverkiezingen in kaart welk nepnieuws er circuleert, wie voor dit ‘virus’ verantwoordelijk is, wat het bereik van dit virus is, welke rol trollen spelen, en waar mogelijk wat de invloed is van dit virus op het nieuws en (het sentiment van) het maatschappelijke debat.

In dit project werken journalisten (Groene Amsterdammer, regionale bladen Mediahuis en Den Haag Centraal), wetenschappers (Universiteit Leiden) en data-experts (TwitterTap) nauw samen om een open source algoritme voor het opsporen van nepnieuws te ontwikkelen en een beter inzicht te bieden in de achterliggende patronen en werkwijze van trollen.

Dit is een gescout project binnen het programma Internet & maatschappij. We steunen projecten die een bijdrage leveren aan meer bewustwording, inzicht en grip op desinformatie. Gescoute projecten zijn projecten die alleen op uitnodiging bij ons kunnen aanvragen.

Resultaten

MAART 22 | Het project is afgerond. Er is een eerste versie opgeleverd van een algoritme voor detectie van desinformatie en nepnieuws. Het algoritme is hier te vinden: https://github.com/StrategyOnDemand/FakeNews-as-a-Virus. Door samenwerking tussen journalisten, wetenschappers en ontwikkelaars is deze eerste belangrijke mijlpaal tot stand gekomen. Uit de analyses met de tool zijn een aantal artikelen voortgekomen, waaronder in het Dagblad van het Noorden en de Groene Amsterdammer. Vervolgstap is de doorontwikkeling van het algoritme en het Twittertap-platform in samenwerking met de gebruikers.