Filterbubbel.nl
Doorontwikkeling van de filterbubbel app om VMBO leerlingen te helpen zich te wapenen tegen desinformatie.
Voor VMBO of praktijkonderwijs is er weinig aanbod wanneer het gaat om digitale vaardigheden. Maar daar is wel behoefte aan. Het Mediateam heeft samen met leerlingen, docenten en jongerenwerkers vijf lessen ontwikkeld over filterbubbels, desinformatie en algoritmes voor vmbo-leerlingen uit leerjaar 1 en 2. Via deze lessen wordt op een laagdrempelige, creatieve en interactieve manier de kennis en bewustwording rondom deze thema’s vergroot. Om de lessenserie succesvol te kunnen implementeren wordt met dit project de lessenserie over meningsvorming/wij-zij denken, algoritmes en filterbubbels doorontwikkeld, een webbased applicatie gerealiseerd en de website filterbubbel.nl gelanceerd. Via de website krijgen docenten toegang tot verschillende pakketten om de lessen aan te bieden, een e-learning, verdiepende podcasts, en relevante artikelen en onderzoeken.
Dit is een project uit de call ‘Grip op desinformatie 2’ (2022). Focus binnen deze call lag op tools of instrumenten (die inzicht geven in en/of grip geven op desinformatie) en bewustwordingsprojecten.
NOV 22 | Marjolein van Trigt interviewde Ilse Meursinge in het kader van een artikelenreeks over desinformatie en de projecten die door SIDN fonds worden ondersteund. Lees Hoe beschermen we de samenleving tegen desinformatie? Deel 1: het onderwijs
AUG 23 | Het project is afgerond. Om de kritische mediavaardigheden van jongeren op het vmbo en praktijkonderwijs te vergroten is er een lesserie met vijf lessen opgeleverd. De vijf onderwerpen zijn: meningsvorming, algoritmes, filterbubbels, desinformatie en deepfakes. Daarnaast zijn animatievideo's gemaakt die passen bij de lesserie en is er een podcastserie ontwikkeld die docenten als achtergrondinformatie en voorbereiding bij de lessen kunnen gebruiken. Alle onderdelen zijn met ruim 600 Utrechtse scholieren getest en ontworpen en zijn per september via het platform filterbubbel.nl beschikbaar voor scholen in Utrecht.
In 2023 kreeg dit een project een vervolg door middel van een landelijke uitrol. Hierover lees je elders op deze website meer.