Terug naar overzicht

GammaSense 2.0

gammasense_880

Radioactieve straling is voor velen een ‘ver van mijn bed show’. Toch komt het ook in onze samenleving dagelijks voor, bijvoorbeeld als je werkt bij een onderzoeksinstelling of in de buurt van een kerncentrale woont. Niet gevaarlijk, maar wel iets om zorgvuldig mee om te blijven gaan en waarbij ook burgers zelf een rol kunnen spelen. Waag Society heeft in samenwerking met WISE International en het RIVM het project GammaSense ontwikkeld om burgers in staat te stellen met een smartphone of laptop zelf gammastraling (een component van radioactieve straling) te meten. Met dit project wordt de applicatie verbeterd, een koppeling gemaakt met andere databronnen en platformen en een open hardware variant ontwikkeld. (Call 2 2017)

Update december 2018: Lees meer over het project in de blog 'GammaSense: hoe meet je zelf nucleaire straling?'

Update januari 2019: Het project bevond zich tot dusver in een verkennende fase, lees in de tussentijdse evaluatie wat het onderzoek tot nu toe opleverde en wat de plannen zijn voor de rest van het jaar. In februari staat de eerste workshop gepland waar samen met RIVM en WISE de mogelijkheden van het zelf straling meten worden besproken en getest.

Het project is afgerond (december 2019). De partners zijn erin geslaagd om de eerste stappen te zetten in het realiseren van een burgermeetnetwerk, dat op 12 oktober live is gegaan. Uit het onderzoek naar de mogelijheden van het meten van gammastraling via de eigen laptop of telefoon, bleek dat deze camera's niet gevoelig genoeg zijn om straling te kunnen meten en te gevoelig voor toevallige afwijkingen (bijvoorbeeld omdat je in de buurt van een brandmelder met stralingsbron bent). Deze optie is daarom niet verder verkend. De sensorkit die is ontwikkeld is door deelnemers geïnstalleerd en via het platform zijn de metingen te zien. Bij het project zijn 40 directe deelnemers betrokken en via presentaties zijn ruim 100 mensen geïnformeerd. Het online platform had een maand na lancering al bijna 400 bezoekers. Op internationaal niveau worden samenwerkingsmogelijkheden met het SafeCast netwerk onderzocht en vinden er regelmatig kennisuitwisselingen plaats.