![securityhealthcheck_880x440](http://images.ctfassets.net/6j4v63szj8fn/9E_Qj-nStD3W3zv6p-zLN61jHfo/d4484def9b01ce341aa052a05474164f/securityhealthcheck_880x440.jpg?fit=fill&fl=progressive&w=1280)
Nederland loopt wereldwijd voorop als het gaat om ICT en internet technologie. Dit maakt onze maatschappij echter ook extra kwetsbaar voor cybercrime. Op dit moment ontbreekt een integraal beeld van de ‘internet gezondheid’ binnen ons land en kunnen cybercriminelen op een eenvoudige wijze gebruik maken van de huidige situatie. Om het internet veiliger te maken ontwikkelt GDI.Foundation een platform waarmee landen, overheden, gemeentes en organisaties online inzicht krijgen in actuele cyberrisico’s, de oplossingen maar ook in trends en (toekomstige) cyberdreigingen. Het einddoel: een veiliger internet voor iedereen en overal. (Call 2, 2016)
In 2016 startte Victor Gevers samen met Vincent Toms GDI.Foundation en spoorden ze bijna 700 serieuze beveiligingslekken op. Om de bewustwording te vergoten en het internet veiliger te maken deelden ze hun kennis zoveel mogelijk. Met steun van SIDN fonds zetten ze hun werk voort door een security dashboard te ontwikkelen dat landen, overheden en organisaties inzicht geeft in actuele beveiligingslekken, (toekomstige) cyberdreigingen en oplossingen. Lees ook: Twee ethische hackers vertellen hoe je je tegen hackers beschermt (Open Source Intelligence, 18-01-2017) Deze hacker nam een jaar vrij om het internet veiliger te maken. Dit is zijn oogst (De Correspondent, 06-01-2017)
Update oktober 2017: GDI foundation was één van de drie genomineerden voor de anti-fraude Award. Een zeer verdiende nominatie, ondanks dat ze uiteindelijk niet met de award naar huis gingen. Lees meer over het project en wat ze tot nu toe hebben bereikt.
Update november 2017: In de eerste helft van de projectperiode heeft GDI.Foundation veel bereikt. Er zijn meer dan 180.000 kwetsbaarheden gemeld en de NCSC heeft de stichting verzocht met deze tool en werkwijze mee te helpen meer inzicht te geven in de "Cyber Health" van Nederland. In de aanloop naar de ontwikkeling van de Cyber Security Health Check tool is hard gewerkt aan het verkennen van tooling om data te verkrijgen en trendanalyses uit te kunnen voeren. Volgende stap is reports te kunnen genereren en toewerken naar een goede user interface.
Het project is afgerond (mei 2018). Het heeft indrukwekkende resultaten opgeleverd. Er is veel aan het licht gebracht en er zijn maar liefst 300000 mensen geïnformeerd over kwetsbaarheden waar zij slachtoffer van konden worden. Ook zijn er veel presentaties op scholen en evenementen gegeven en was er media aandacht voor het project. De projectleiders en vrijwilligers kunnen met recht trots zijn op de bijdrage die zij hebben geleverd aan het veranderen van het denken over responsible disclosure.
In juni 2018 schreef GDI Foundation het onderzoeksrapport Digitale Hygiene in Nederland