Terug naar overzicht

LUNA de opvoedrobot

Onderzoek naar potentie opvoedondersteuning door LUNA voor ouders met een licht verstandelijke beperking.

luna_880

Inzet van robot als hulp voor ouders

Kan robottechniek ouders met een licht verstandelijke beperking helpen bij de opvoeding? Neem robot Luna: altijd toegankelijk, altijd vrolijk en geduldig, waardoor ze 24/7 laagdrempelige steun biedt, maar ook de eigenwaarde van ouders stimuleert en een gevoel van falen weg kan nemen. Door slim gebruik te maken van live-internet connectiviteit, kan een coach op afstand meekijken om waar nodig visuele instructies te geven. Samen met 3 faculteiten van de TU delft onderzoekt dit project hoe Luna de huidige zorg kan verrijken en buigen filosofen en studenten zich over maatschappelijke vragen omtrent de inzet van robots bij kwetsbare groepen. (Call 1 2018)

Dit is een pioniersproject. SIDN fonds ondersteunt projecten in de idee-fase, zodat het idee door een sterk team verder uitgewerkt kan worden naar een eerste versie, pilot of experimenteel ontwerp.

Resultaten

MAART 19 | Het project is afgerond. Dankzij de steun van SIDN fonds en de samenwerkingspartners binnen dit project was het mogelijk om te experimenteren met echte robots. Hierdoor is een andere kijk ontstaan op de rol van robotica in de jeugdzorg. Er is meer nodig dan slimme meters die alleen signaleren en notificeren in de conventionele zorgsetting, zoals aan het begin van het traject werd gedacht. Die leggen een structuur op, terwijl het onderzoek i.s.m. TU-Delft, ASVZ, CJG, Enver en Garage2020 de meerwaarde aantoont van Robotica om via leuke en gelijkwaardige interactie te helpen bij het opvoeden.

In dialoog met zorgprofessionals en ouders is er nu een duidelijk richting voor Luna. Het plan voor de vervolgstappen is om met partner DoBots een makkelijk schaalbaar product te realiseren en Luna bij 100 gezinnen in real-life situaties te testen. Tegelijkertijd zal Hogeschool Rotterdam een pedagogisch afstudeertraject leiden over de pedagogische interventies van Luna, zodat we precies weten welke nudges ouders sensitiever kan maken en waarmee robot Luna de self-efficacy (geloof in eigen kunnen) van kwetsbare ouders kan stimuleren en daarmee hun eigenwaarde en de bonding met hun kindje.

Luna heeft een gouden geduld, speelt handig in op situaties thuis met intelligente sensoren, herhaalt instructies vanuit een digitale kennisbank met een vrolijke stem  en maakt met techniek 24/7 steun op afstand mogelijk. Omdat Luna niet oordeelt kunnen we kwetsbare ouders helpen zelfredzaam te worden door bij te dragen aan hun geloof in eigen kunnen. Met het wegnemen van stress, onzekerheid en onwetendheid zijn ouders beter in staat om een liefdevolle en veilige omgeving te creëren tijdens de cruciale eerste 1000 dagen van hun kind.

Nieuwsgierig hoe Luna werkt? Bekijk de video van de demodag in maart 2019.