Terug naar overzicht

Online outreach prostitutie tijdens de coronacrisis

Online outreach programma met tools voor hulpverleners om sekswerkers/potentiele slachtoffers van (online) mensenhandel te helpen.

outreachprostitutie 880

Tools om dwang tegen te gaan

Hulpverleners spelen een belangrijke rol in het gereguleerde prostitutiesysteem in Nederland. Door toezicht op de bordelen en prostitutieramen, worden signalen van mensenhandel scherp in de gaten gehouden. COVID-19 en de intelligente lockdown hebben dit systeem ontwricht. Seksinstellingen zijn gesloten en sekswerkers ontvangen hun klanten thuis, waarbij ze hun diensten aanbieden via online seksadvertenties. Elke vorm van toezicht én bescherming is hiermee verdwenen. Met het online outreach programma wil het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) tools bieden om sekswerkers te helpen wanneer er sprake is van dwang. De tools worden volgens het ‘privacy by design’ principe ontwikkeld, waarbij gedegen veiligheids- en privacy maatregelen worden genomen.

Dit is een project uit de call ‘Internet tegen corona’ (2020). Focus binnen deze call lag op betrouwbare, veilige digitale oplossingen en inzicht en grip op de coronapandemie.

Technologie als wapen tegen mensenhandel

JULI 22 | Lees meer over het project in het artikel 'Technologie als wapen tegen mensenhandel' van het CKM. Sebastiaan Landers vertelt wat hij en zijn collega's zoal doen om online slachtoffers te voorkomen en te beschermen. Lees het artikel hier.

Resultaten

NOV 22 | Het project is afgerond. Het project heeft technologische tools ontwikkeld en aan bestaande technieken gekoppeld, waardoor hulpverleners online geautomatiseerde berichten hebben kunnen uitsturen naar (potentiële) slachtoffers van seksuele uitbuiting. In deze berichten wordt hulp aangeboden om aan een uitbuitings- of misbruiksituatie te ontsnappen. De vervolgstappen zijn de doorontwikkeling en optimalisatie van de tools en het inzetten van de techniek voor andere kwetsbare doelgroepen.

Daarnaast is het CKM via een SIDN fonds bijeenkomst in contact gekomen met FutureNL en is er -los van dit project- een samenwerking ontstaan, wat heeft geresulteerd in het gratis lespakket 'Mensenhandel Niet op School’ (VMBO 2 en HAVO/VWO 2).

Project updates

MEI 23 | Rapport met bevindingen

In maart 2022 is gestart met online outreachend werken op seksadvertentieplatforms die in Nederland actief zijn. De ervaring leert dat de outreach wérkt: er zijn (van maart t/m december 2022) 4.179 berichten uitgestuurd op basis van advertenties waar indicaties zijn vastgesteld die kunnen duiden op (kwetsbaarheid voor) seksuele uitbuiting. Daarop reageerden 754 personen. Lees meer over de resultaten en vervolgstappen in het rapport 'Eerste bevindingen online outreach'.