Terug naar overzicht

Ook met een beperking grip op desinformatie

Ontwikkeling van tools om jongeren met een licht verstandelijke beperking weerbaarder te maken tegen desinformatie.

mediajungle desinformatie 880

Weerbaarder tegen desinformatie

Nepnieuws, fake berichten, hoaxes... Desinformatie bestaat al heel lang, maar sinds de komst van sociale media gaat de verspreiding ervan razendsnel. Ook lijken nepberichten steeds echter. Wanneer je het sowieso al lastig vindt om echt en nep van elkaar te onderscheiden, je snel beïnvloedbaar bent en je de neiging hebt berichten snel te delen, kan dit vervelende gevolgen hebben. Met dit project ontwikkelt Mediajungle een scala aan tools (een serious game, video’s, animaties en een interactieve flyer) om met name jongeren met een licht verstandelijke beperking weerbaarder te maken tegen desinformatie. Het project draagt bij aan digitale inclusie van kwetsbare doelgroepen, zodat iedereen mee kan doen online. De campagne is een samenwerking met zorginstelling ASVZ, de Bibliotheken Noord Fryslân, Vitamine Eef, Jelle Drost, Hatog Krøller en jongeren uit de doelgroep. Het project is een vervolg op een eerder ondersteund project gericht op data autonomie.

Dit is een gescout project binnen het programma Sterke internetgebruikers. We steunen projecten die digitale inclusie en toegankelijkheid verbeteren. Gescoute projecten zijn projecten die alleen op uitnodiging bij ons kunnen aanvragen.

Super Fake Safari

MAART 22 | Er wordt hard gewerkt aan de tool, die de naam Super Fake Safari heeft gekregen.

Lancering & kennisevent

OKT 22 | Op 14 oktober is de Super Fake Safari gelanceerd tijdens een kennisevenement over desinformatie in de bibliotheek van Franeker. Het is een combinatie van een fysieke puzzel en een app, waarmee spelers op interactieve wijze over vier verschillende vormen van desinformatie leren. Clickbait, nepnieuws, deepfaketechnologie en de onwerkelijke wereld van sociale media worden stap voor stap eenvoudig uitgelegd. Deze 'escape room in een doosje' is perfect voor in het onderwijs, de zorg of gewoon thuis. Meer info

Benieuwd hoe de Super Fake Safari werkt? Bekijk deze video!

Embassy of Safety

OKT 22 | Niels Bloembergen was een van de sprekers van de Embassy of Safety tijdens de Dutch Design Week 2022. Hij vertelde over de Super Fake Safari en hoe overheid en andere organisaties hun tools en diensten met relatief kleine aanpassingen geschik(ter) kunnen maken voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Resultaten

NOV 22 | Het project is afgerond. De Super Fake Safari (een interactieve combinatie van een puzzel en een app), is een spel waarmee je op een begrijpelijke manier de dialoog over desinformatie kunt aangaan. De Super Fake Safari bevat video’s, opdrachten en discussievragen. Spelers leren op speelse wijze en stap voor stap over vier verschillende vormen van desinformatie: clickbait, nepnieuws, deepfaketechnologie en de onwerkelijke wereld van sociale media. Het spel wordt breed ingezet binnen de zorg en onderwijs en is geschikt voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB).

Jelle Drost van Rijksuniversiteit Groningen en studenten van Saxion onderzochten in hoeverre mensen met een LVB vatbaarder zijn voor desinformatie ten opzichte van mensen zonder een LVB. Uit het onderzoek bleek dat iedereen van achttien jaar en ouder die sociale media gebruikt, risico’s loopt op desinformatie op sociale media. Echter zit er wel een daadwerkelijk verschil tussen mensen met en zonder een LVB. Mensen met een LVB hebben meer moeite met diverse persoonskenmerken op het gebied van informatieverwerking, executieve functies, intellectueel functioneren en conceptuele vaardigheden en lopen meer risico’s op desinformatie op sociale media.

Project updates

NOV 22 | Jongeren en desinformatie

Marjolein van Trigt interviewde Niels Bloembergen in het kader van een artikelenreeks over desinformatie en de projecten die door SIDN fonds worden ondersteund. Lees Hoe beschermen we de samenleving tegen desinformatie? Deel 1: het onderwijs

JUNI 23 | Winnaar internationale MEDEA Award

Uit 70 inzendingen is de Super Fake Safari als winnaar uit de bus gekomen bij de internationale MEDEA Awards voor uitmuntend gebruik van media in leer- en onderwijsmateriaal. Een geweldige erkenning!