Terug naar overzicht

Post-Polarized Society

Ontwikkeling van een lespakket over online polarisatie voor het MBO.

post polarized society

Lespakket over online polarisatie voor het MBO

Zijn we echt zo gepolariseerd als we ons online voordoen? Waar komt het beeld van grote verdeeldheid vandaan? Dit project is met MBO-jongeren aan de slaggegaan met deze vragen. Er werden tools en lespakketten ontwikkeld die gaan over het doorgronden van framing, de manier waarop online media ideeën en meningen presenteren en hoe dit de perceptie kan beïnvloeden. De projectpartners Stichting Post-X Society, Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en Albeda College willen docenten en jongeren zo handvatten bieden om over polarisatie in gesprek te gaan.

Het project levert drie modules op die gebruikt kunnen worden in de les of in andere workshops:

  • Social media simulatie: deelnemers reflecteren op de context en onderliggende aannames en overtuigingen van fictieve personages.

  • Polarisatie AI zelftest: deelnemers testen hun eigen uitingen op kenmerken van polarisatie en leren de mechanismen van algoritmen kennen.

  • Nieuws reframen: deelnemers verkennen hun eigen waarden en ontwikkelen zo nieuwe frames voor berichtgeving en algoritmische selectie.

De modules worden in co-creatie ontwikkeld, en via publicaties en presentaties gedeeld met studenten, docenten, technologie ontwerpers en ontwikkelaars, pers en journalistiek.

Resultaten

Polarisatie is overal, ook in de klas. Maar hoe ontstaat dat precies en belangrijker: hoe kom je ervan af? Dat kunnen leerlingen, studenten en hun docenten burgerschap nu leren in twee lessen, en in de game Potje Polariseren.

De lessen en de game zijn gratis te downloaden op https://www.postxsociety.org/lespakket-polarisatie

3233003 Post-Polarized Society Afbeelding Lespakket Polarisatie

De lessen zijn bedoeld om docenten burgerschap te helpen uitleggen hoe discussies online en in de maatschappij zo snel kunnen ontsporen. Zo kunnen ze studenten en leerlingen leren teksten en beelden te herkennen die worden gebruikt voor framing.

Ook kunnen ze manipulerende informatie die aanzet tot polarisatie onderscheiden van betrouwbare informatie. Bovendien herkennen ze de technieken die polarisatie versterken.

Potje Polariseren: de game

Na twee lessen is er de game Potje Polariseren om in de klas te spelen. Daarmee kunnen docenten hun studenten of leerlingen actief laten ontdekken hoe polarisatie en framing voorkomt in hun dagelijkse, online leven.

233003 Post-Polarized Society Afbeelding Potje Polariseren

Dit is een project uit de call ‘Grip op polarisatie’ (2023). Focus binnen deze call lag op tools of bewustwordings-/educatieprojecten die meer inzicht geven in en grip op online polarisatie.