Ongeveer 25% van de bevolking heeft moeite om mee te komen met de digitale samenleving. Dit tekort aan digitale vaardigheden vergroot bijvoorbeeld gezondheidsverschillen, omdat digitale gezondheidsvaardigheden vaak samenhangen met leeftijd, sociaaleconomische status, opleidingsniveau en geletterdheid. Voor NHL Stenden, en specifiek het lectoraat Digitale Innovatie Zorg & Welzijn, is dit aanleiding geweest om een methode te ontwikkelen die bewoners op lokaal niveau helpt om hun digitale vaardigheden te versterken.
Lokale aanpak en co-creatie
De methode van Digitaal Wiis is gericht op het ontwerpen van oplossingen voor inclusieve dorpen en wijken, waar iedereen toegang heeft tot de voordelen van digitalisering. Het proces begint met gesprekken in de dorpen, waarmee het onderwerp onder de aandacht wordt gebracht. Vervolgens worden co-creatiesessies georganiseerd waarin bewoners en betrokken organisaties samen aan de slag gaan. Om deze gesprekken effectief te voeren, is een gespreksinstrument ontwikkeld dat verder verfijnd wordt binnen het project.
Van regionale verbetering naar provinciale opschaling
Digitaal Wiis streeft niet alleen naar het vergroten van de digitale vaardigheden in Noardeast Fryslân, maar ook naar het verder ontwikkelen en opschalen van de methode naar andere regio’s in de provincie. In samenwerking met organisaties zoals welzijnsorganisatie Yfke, de gemeente, de bibliotheek, Zuidoostzorg en andere maatschappelijke partners, werkt NHL Stenden aan een duurzame aanpak die inwoners helpt om de digitale samenleving beter te begrijpen en actief deel te nemen.
Met deze aanpak wil Digitaal Wiis bijdragen aan een inclusieve digitale toekomst, waarin iedereen – ongeacht achtergrond of leeftijd – digitaal vaardiger wordt en toegang krijgt tot de kansen van de digitale wereld.
Dit project valt binnen de call ‘Meedoen in de digitale samenleving’. Met deze call riepen we op om voorstellen in te dienen voor projecten gericht op het verbeteren van de vaardigheden van mensen die niet goed kunnen meekomen in de digitale samenleving.