Terug naar overzicht

Klaar voor de toekomst

Digitale zelfredzaamheid voor Delfshavenaren

Dit project helpt kwetsbare inwoners van Delfshaven om financieel en digitaal zelfredzaam te worden. Door middel van cursussen, spreekuren en persoonlijke begeleiding worden deelnemers ondersteund bij het versterken van hun vaardigheden en zelfvertrouwen.

Stichting Inclusie

In Delfshaven blijkt dat vooral bewoners met een niet-westerse migratieachtergrond moeite hebben om volledig deel te nemen aan de maatschappij. Bestaande initiatieven sluiten vaak niet voldoende aan op hun behoeften, waardoor zij achterblijven in digitale en financiële vaardigheden. Het project is ontwikkeld door ervaringsdeskundigen uit Somalië, Suriname, Marokko en Syrië. Deze ervaringsdeskundigen begrijpen waar de knelpunten liggen en hoe deze doelgroep het beste geholpen kan worden.

In eigen tempo groeien

Het project combineert individuele begeleiding met groepscursussen, zodat deelnemers in hun eigen tempo kunnen groeien. Gedurende een traject van maximaal 10 maanden worden 60 Delfshavenaren ondersteund. Er wordt gestreefd naar:

  • Digitale zelfredzaamheid

    Deelnemers leren omgaan met computers, DigiD en het maken van online afspraken.

  • Financiële vaardigheden

    Deelnemers doen kennis op over administratie, budgetteren en het voorkomen van schulden.

  • Sociale inclusie

    Het project voorkomt sociaal isolement door het stimuleren van basisvaardigheden in de Nederlandse taal en sociale interactie.

  • Toegang tot voorzieningen

    Deelnemers leren zelfstandig de weg te vinden naar reguliere instanties zoals Vraagwijzer, Huizen van de Wijk en Brievenbrigades.

Verbonden met de samenleving

Bij uitstroom weten de deelnemers de juiste loketten en instanties te vinden, kunnen zij hun financiën en administratie zelfstandig beheren en voelen zij zich meer verbonden met de samenleving. Voor deelnemers die hier klaar voor zijn, wordt uitstroom vanuit de bijstand of de stap naar vrijwilligerswerk gestimuleerd.

Dit project valt binnen de call ‘Meedoen in de digitale samenleving’. Met deze call riepen we op om voorstellen in te dienen voor projecten gericht op het verbeteren van de vaardigheden van mensen die niet goed kunnen meekomen in de digitale samenleving