Terug naar overzicht

Onderzoek uitgestelde audiodescriptie

Wat zijn de wensen van de gebruikers en kan deze vorm van audiodescriptie technisch gerealiseerd worden?

Audiodescriptie is een techniek die wordt toegepast op audiovisuele media, zoals films of televisieprogramma’s, waarbij een extra voice-over vertelt wat er in beeld te zien is als er niet wordt gesproken. Zo kunnen mensen die blind of slechtziend zijn het verhaal toch volledig kunnen volgen. Omdat je audiodescriptie alleen kan toepassen als er geen dialoog is, is de ruimte om het beeld te beschrijven beperkt. Als oplossing is er ‘uitgestelde’ audiodescriptie bedacht. Het idee van uitgestelde audiodescriptie is dat de video pauzeert, een beschrijving te horen is, en dat daarna de video weer verder speelt. Echter is er geen enkele videospeler die dit kan.

Afbeelding uitgestelde AD V5

Onderzoek

Uitgestelde audiodescriptie wordt in de praktijk ook nog helemaal niet toegepast. En dat terwijl het wel wordt benoemd in Succescriterium 1.2.7 WCAG 2.1 AAA. Bovendien zou het ook fantastisch zijn als blinde gebruikers zelf zouden kunnen kiezen wanneer ze een beschrijving willen, door bijvoorbeeld hulp van AI te vragen wat er te zien is. Scribit.Pro wil graag onderzoek doen naar de behoeften van de gebruikers en naar hoe uitgestelde audiodescriptie technisch gerealiseerd kan worden.

Dit is een Pioniersproject binnen het programma Empowerment van de gebruiker. SIDN fonds steunt projecten in de idee-fase, die bijdragen aan het weerbaar maken van internetgebruikers tegen desinformatie door intermediairs te ondersteunen bij het ontwikkelen van een betekenisvol aanbod voor diverse doelgroepen.