Kennis en hulpmiddelen ontbreekt
Polarisatie en versterkt wij-zij-denken vormen een groeiend probleem in onze samenleving, dat ook kinderen beïnvloedt. Wanneer zij internet en sociale media gaan verkennen, heeft dit diepgaande effecten op hun sociale interacties en wereldbeeld. Binnen scholen ontbreekt vaak kennis en hulpmiddelen om dit thema en de bijbehorende technologische aspecten, zoals algoritmes en filterbubbels, aan te pakken.
Game over polarisatie
Skillsdojo, een online platform voor digitale vaardigheden, biedt een innovatieve oplossing. Binnen de SIDN fonds call 'Grip op polarisatie' ontwikkelden zij een educatieve game die kinderen inzicht geeft in de oorzaken, gevolgen en oplossingen voor polarisatie. De game gebruikt analogieën uit jeugdliteratuur om begrip en bewustwording te bevorderen.
Om dieper in te gaan op het onderwerp en de rol van sociale media te benadrukken, gaan zij het lesmateriaal uitbreiden met drie nieuwe lesseries:
Bewustwording van de rol van sociale media bij polarisatie.
Inzicht in online algoritmes en filterbubbels.
Onderscheid tussen negatieve en positieve polarisatie en positief communiceren op sociale media.
Team van experts
Skillsdojo, met zes jaar ervaring in videogebaseerde educatieve lesseries, zal samen met polarisatie-experts en bibliotheken deze lesseries ontwikkelen. Zij richten zich op leren door doen en ervaren, en bieden daarnaast webinars voor leerkrachten, mediacoaches en bibliotheekmedewerkers.
Met dit uitgebreide pakket gaan zij kinderen bewust maken van de kracht van tegenstellingen en de effecten van polarisatie, zodat ze meer regie krijgen over hun online omgeving en informatievoorziening.
Dit is een project uit de call ‘Grip op polarisatie’ (2023). Focus binnen deze call lag op tools of bewustwordings-/educatieprojecten die meer inzicht geven in en grip op online polarisatie