Terug naar overzicht

Unlock Digitale Weerbaarheid

Landelijke campagne over digitale weerbaarheid

  • Jim Stolze
  • 2024
  • Digitale Gemeenschapsgoederen
  • www.digitaleweerbaarheid.nl

Unlock Digitale Weerbaarheid is een landelijke campagne die op prikkelende wijze aandacht vraagt voor de verschillende vormen van online oplichting en andere zaken die het internet onveilig maken. Onderdeel van de campagne is een gratis online cursus die je helpt om de gevaren beter te herkennen en je hiertegen te beschermen.

De lancering van de campagne vond plaats op 8 oktober, de Dag van de Digitale Weerbaarheid.

Unlock campagne

Slechts één op de drie Nederlanders voelt zich veilig online en slechts een kwart geeft aan over voldoende kennis te beschikken om hun online veiligheid te waarborgen. Daarom slaan kennisplatform Digitale Weerbaarheid, politie, overheid, stichtingen en bedrijven de handen ineen om het bewustzijn rondom digitale weerbaarheid te vergroten.

Lesmateriaal voor jongeren en ouderen

Het kennisplatform Digitale Weerbaarheid wordt ontwikkeld door Lowercase, een stichting die eerder de Nationale AI-Cursus maakte. Het platform biedt lesmateriaal voor jongeren en ouderen, dat zowel digitaal als op sommige fysieke locaties gebruikt kan worden. De trainingen gaan onder andere over het herkennen van nepmails, wachtwoordbeheer en het veilig opslaan van data.

Nationale cursus Digitale Weerbaarheid

Een belangrijk onderdeel van de campagne is de Nationale Cursus Digitale Weerbaarheid, die ontwikkeld wordt met steun van SIDN fonds. Daarin krijgt de cursist een spiegel voorgehouden over hun kennis van digitale weerbaarheid en krijgt handvatten om deze te verbeteren. In deze cursus worden thema's als online oplichting, cybersecurity, fake news en online polarisatie onder de aandacht gebracht.

Burgers en publieke organisaties zijn vaak afhankelijk van private platformen voor publieke activiteiten, waardoor publieke waarden in het gedrang komen. Digitale gemeenschapsgoederen kunnen hier een alternatief voor bieden.

SIDN fonds werkt samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken om digitale gemeenschapsgoederen in Nederland te stimuleren.