Rogue Algorithms
Onderzoek naar automatisch gegenereerde nepnieuws artikelen.
Er zijn algoritmes die automatisch bestaande artikelen overnemen en (al dan niet bewerkt) doorplaatsen. Dit mechanisme kan een motor zijn achter de verspreiding van desinformatie, omdat nepnieuws veel clicks kan opleveren en verspreiders het zien als interessant verdienmodel. Met dit project onderzoekt de Hogeschool van Utrecht in welke mate desinformatie automatisch wordt gegenereerd om zoveel mogelijk clicks te verzamelen. Ze bouwen aan een algoritme dat kan herkennen welke nepnieuws-artikelen een automatische bewerking of vertaling van een ander, origineel artikel zijn, en welke artikelen zelf geschreven zijn. Deze data geven ze weer in een netwerkkaart, die inzicht geeft in de oorsprong en verspreiding van nepnieuws. Hiermee willen ze bijdragen aan het gerichter kunnen ingrijpen.
Dit is een project uit de call ‘Grip op desinformatie 2’ (2022). Focus binnen deze call lag op tools of instrumenten (die inzicht geven in en/of grip geven op desinformatie) en bewustwordingsprojecten.
AUG 23 | Het project is afgerond. Met de Rogue Algorithms tool zijn ruim 200.000 artikelen van ongeveer 7.000 websites gevolgd in hun reis op het internet. Aan de hand hiervan is in kaart gebracht hoe desinformatie-artikelen zich over het internet verspreiden, en welke websites hierin de grootste rol spelen. Ook hebben ze met deze methode de basis gelegd voor kwantitatieve analyses die hiervoor niet mogelijk werden geacht, zoals het vergelijken van vertalingen, geredigeerde tekst en zelfs afbeeldingen.
Op de visualisatie van de onderzochte websites zijn alle websites uit het onderzoek weergegeven. Websites die kopieën van elkaar bevatten zijn verbonden via een pijl (de pijn wijst van de website waar het origineel staat naar de website waar de kopie staat). Klik op een pijl om de artikelen te zien die de websites met elkaar delen.
De code en data zijn beschikbaar voor andere onderzoekers die dit in hun eigen onderzoek willen inzetten of vervolgonderzoek willen doen.