SkillsDojo
Doorontwikkeling van het online educatie platform SkillsDojo, waarmee kinderen van 6 t/m 12 jaar aan de hand van leuke missies de skills van de toekomst ontdekken.
Kinderen groeien op in een wereld waarin technologie, connectiviteit en inventiviteit steeds belangrijker wordt. SkillsDojo, een online platform voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, stimuleert op speelse wijze de ontwikkeling van deze 21e eeuwse vaardigheden. De lessen - voor zowel thuis als op school - worden aangeboden in de vorm van gratis informatieve doe-het-zelf-video’s. Met dit project wordt het prototype (een SIDN fonds Pioniersproject) doorontwikkeld tot een volwaardig platform, waarop 8 nieuwe series op het gebied van digitale geletterdheid (denk aan mediawijsheid, informatievaardigheden, computational thinking en ICT basisvaardigheden) worden toegevoegd. (Call 2 2017)
Update februari 2018: SkillsDojo genomineerd voor IPON startup Award & lancering nieuwe serie Test Lab op het eigen YouTube kanaal. Lees meer
Update januari 2019: SkillsDojo is op stoom! Er zijn in de afgelopen periode gave nieuwe missies toegevoegd, over VR, animatie en algoritmen, en samen met FutureNL maakten ze mooie sier op de NOTbeurs. De komende periode worden er nieuwe missies ontwikkeld, ook en gaat het team verder onderzoeken hoe ze het platform duurzaam kunnen doorontwikkelen en tegelijkertijd de missies gratis en vrij toegankelijk te houden voor kinderen.
Het project is afgerond (februari 2020). Een zeer succesvol project, waarbij 8 nieuwe lesseries zijn ontwikkeld en online gezet:
De baas op internet (internet privacy en veiligheid)
Programmeer je eigen website (ICT-basisvaardigheden en mediawijsheid)
Maak een echte animatiefilm (ICT-basisvaardigheden en storytelling)
Maak een virtual reality tour (ICT-basisvaardigheden en creatief denken)
Red de oceaan met algoritmes (computational thinking en ICT-basisvaardigheden)
Tekenen in augmented reality (basisbegrip wetenschap en technologie)
Papieren en elektrische circuits (basisbegrip wetenschap en technologie)
Op onderzoek met Smart Kids Lab (basisbegrip wetenschap en technologie)
Daarnaast is de serie ‘Uitvinden met de Micro:bit’ (computational thinking) uitgebreid met 8 nieuwe lessen/video’s. Samen met 'De baas op internet' is dit de meest populaire serie. De lesvideo’s zijn inmiddels meer dan 310.000 keer bekeken en dit aantal blijft stijgen.
Bij de ontwikkeling is met inhoudelijke partners Waag, Open Universiteit, Webtinq, FutureNL, Technische Universiteit Eindhoven, OBA, STEM II, COMnPlay Science Erasmus+ project, Learn STEM Erasmus+ project en Stichting NBD Biblion samengewerkt.
Medio 2019 is ook een Engelstalige versie van het platform gelanceerd. Onder de naam Kidzcourse (https://kidzcourse.com) zijn een groot deel van de video lessen vertaald, opnieuw opgenomen en zo toegankelijk gemaakt voor een groot deel van de wereld.
In 2020 staat de ontwikkeling van een lesserie over de ethiek van kunstmatige intelligentie, data en democratie op het programma. Dit wordt ontwikkeld met steun van SIDN fonds en Adessium foundation (call Publieke waarden in een digitale samenleving, najaar 2019).