![snapshothogeveluwe_880](http://images.ctfassets.net/6j4v63szj8fn/CtEPmF2YluG3zfvA_qD5CkM1P-Q/83f8eb77bd6fef9f5f800235bb93a019/snapshothogeveluwe_880.jpg?fit=fill&fl=progressive&w=1280)
Om overlast en schade door wild te voorkomen, beschikt het Nationale Park de Hoge Veluwe over een uniek wildmonitoringssysteem. Een netwerk van cameravallen registreert continu de activiteit van wilde dieren, waarbij Wageningen Universiteit de gegevens gebruikt voor onderzoek. Het netwerk levert miljoenen foto’s op, waarvan slechts een deel verwerkt kan worden. Met dit project wordt het huidige systeem aangepast om citizen science in te zetten voor de verwerking van de foto’s. Om mensen te trainen komt er daarnaast een online leermodule en game. Het project levert niet alleen essentiële informatie op voor het natuurbeheer, maar leidt ook tot educatie en grotere betrokkenheid bij de natuur.
Update april 2018: De technische stappen om vrijwilligers bij de fotoverwerking te kunnen betrekken zijn zo goed als afgerond. Er wordt gebruik gemaakt van het crowd sourcing platform Zooniverse en het achterliggende fotoverwerkingssysteem is zo aangepast dat beelden van mensen worden gefilterd. Inmiddels is gestart met de realisatie van de overige onderdelen: de kwaliteitscontrole, een slimme feed, data analyse en presentatie van de gegevens, een trainingsmodule en een bijeenkomst voor huidige vrijwilligers. Zodra deze onderdelen gereed zijn, kan het publiek met de fotoverwerking aan de slag!
Het project is afgerond (december 2018). In juni is Snapshot Hoge veluwe gelanceerd en vanaf september gekoppeld aan Zooniverse, een internationaal open source platform dat wetenschappelijk onderzoek koppelt aan publiek. In november telde het project meer dan 4.000 geregistreerde gebruikers die dagelijks waarnemingen invoeren. De verwachting is aan het eind van het jaar zeker op een miljoen waarnemingen te zitten. Ook van de forum functie, waarbij het publiek direct met wetenschappers en beheerders in contact komt wordt goed gebruik gemaakt. Daarnaast wordt het project ook ingezet in het onderwijs door Universiteit Wageningen en Hogeschool Larenstein. Het project heeft veel aandacht van de media gehad, waardonder van het NRC, NOS journaal en het Jeugdjournaal. In februari 2019 verscheen een uitgebreid artikel in de Volkskrant. Lees het complete artikel: "Tweeduizend reebruine ogen staren je aan: volg de dieren van De Hoge Veluwe"