Terug naar overzicht

*.sorry

Mediacampagne om het .sorry domein te bemachtigen en onderzoek naar verantwoordelijkheid nemen voor technologie.

Sorry 880

Tech excuses

Het afgelopen jaar stond in het teken van ‘tech-excuses’. Grote technologiebedrijven moesten publiekelijk excuses maken voor misstanden, ontwikkelaars hadden spijt van hun creaties en dataschandalen werden de nieuwe orde van de dag. Maar excuses leiden niet altijd tot verandering en het nemen van verantwoordelijkheid. SETUP maakt zich vanaf 2020 hard voor de registratie van een toplevel domein met een boodschap: .sorry. Het is tijd voor een vaste plek op het internet voor collectieve reinigingsrituelen waar we afscheid nemen van de oude virtuele wereld en waar we onderzoeken wat verantwoordelijkheid nemen zou moeten betekenen. Sluit aan bij de .sorry revolutie: setup.nl/sorry.

Dit is een pioniersproject. SIDN fonds ondersteunt projecten in de idee-fase, zodat het idee door een sterk team verder uitgewerkt kan worden naar een eerste versie, pilot of experimenteel ontwerp.

Emancipatiegolf van het internet

JULI 20 | Vrij Nederland wijdde een artikel aan het project: De tweede emancipatiegolf van het internet: naast .com ook .sorry (Vrij Nederland, 28-07-20)

Lancering I am .sorry campagne

OKT 20 | De I am .sorry campagne is officieel gelanceerd tijdens de virtuele Dutch Design Week.

Resultaten

MEI 21 | Het project is afgerond. Kunnen we met een nieuw top-level-domein .sorry het gesprek openen over verantwoordelijkheid van techbedrijven? Met het Dot-sorry-project, een combinatie van een mediacampagne en onderzoek naar het oprichten van een Top-level-domein (TLD), bracht SETUP in kaart wat er nodig is om zo’n domein daadwerkelijk te registreren. De campagne heeft de nodige media-aandacht en volgers aan het initiatief gebonden; nu is het wachten tot de nieuwe ronde bij ICANN opent. Begin 2021 zou het voor bedrijven mogelijk zijn om een nieuw TLD aan te vragen. ICANN heeft dit moment echter uitgesteld. De verwachting is dat deze call begin 2023 opengaat. Bekijk https://www.sorry.dev voor een overzicht van alle acties die binnen het project zijn ondernomen.