Tweede Kamer: fakes of feiten?
Ontwikkeling van een prototype om de authenticiteit van videocontent van de Tweede Kamer te verifiëren.
Videocontent uit de Tweede Kamer wordt steeds meer gebruikt. Hoe kunnen we er zeker van zijn dat deze content authentiek is, nu fake news, deep fakes en complottheorieën veelvuldig voorkomen? Stichting Media Perspectives werkt samen met Beeld en Geluid, RTL en de dienst Verslag en Redactie van de Tweede Kamer om de authenticiteit te kunnen verifiëren. Dit project richt zich op de use case ‘Hoort het antwoord bij de vraag?’ om aan te tonen of materiaal uit hetzelfde debat komt en/of in de juiste volgorde wordt afgespeeld. Hiermee kan bijvoorbeeld commentaar op social media worden geduid en weet je of er sprake is van manipulatie.
Dit is een project uit de call ‘Grip op desinformatie’ (2021). Focus binnen deze call lag op tools en instrumenten die inzicht geven in en/of grip geven op desinformatie.
NOV 21 | Tijdens de sessie ‘Is Desinformatie een bedreiging voor onze samenleving?’ tijdens het ECP jaarfestival, werd ingegaan op verschillende vormen van desinformatie en de online schaalbaarheid hiervan. Frank Visser en Daan Odijk waren twee van de sprekers tijdens deze sessie en vertelden over de tool die zij met dit project ontwerpen. Kijk de sessie hier terug.
DEC 22 | Het project is afgerond. Er is een MVP opgeleverd onder de naam Video Factchecker, waarmee van video’s in sociale media postings kan worden bekeken of er onderdelen uit Tweede Kamer video’s zijn gebruikt.
Vervolgstap is het verder finetunen en doorontwikkelen van de tool. Momenteel zijn alleen de video’s van de Algemene Beschouwingen van oktober 2022 ingeladen, waarmee in de tool getest kan worden. Het streven is dat de tool uiteindelijk een plek krijgt binnen de media-suite van Beeld & Geluid of de Tweede Kamer website.
Marjolein van Trigt interviewde Frank Visser in het kader van een artikelenreeks over desinformatie en de projecten die door SIDN fonds worden ondersteund. Lees Hoe beschermen we de samenleving tegen desinformatie? Deel 2: tools