Twid: Fighting Fake News on Twitter
Ontwikkeling van een tool om de authenticiteit van Twitter berichten te beoordelen.
Nepnieuws wordt vooral via social media verspreid. Via fact-checking kunnen onjuistheden worden aangetoond, maar de authenticiteit van een bericht is minstens zo waardevol. Een tweet van een ziekenhuismedewerker over de IC-bezetting, komt betrouwbaarder over als eenzelfde tweet van bijvoorbeeld een horecamedewerker of dansleraar.
Dit project werkt aan een proof-of-concept voor een browser plug-in waarmee informatie wordt toegevoegd aan Twitter (zowel aan losse tweets als aan accounts). Door gebruik te maken van IRMA attributen wordt gecheckt of de afzender een echte persoon is en waar deze werkt. IRMA (eerder ondersteund door SIDN fonds) is een privacy vriendelijk, decentraal open source identiteitsplatform.
Dit is een project uit de call ‘Grip op desinformatie’ (2021). Focus binnen deze call lag op tools en instrumenten die inzicht geven in en/of grip geven op desinformatie.
NOV 22 | Tijdens de IRMA meet-up van 5 november gaven Dennis Bor en Lian Vervoort een presentatie over het project. Kijk de presentatie hier terug.
JUNI 22 | Marie-Sophie Simon schreef de scriptie “Judging a Tweet’s credibility - The effect of signature labels on perceived Tweet credibility” op basis van een online onderzoek met 100 participanten. Dit onderzoek toont aan dat een Twid-handtekening met een relevant attribuut inderdaad de geloofwaardigheid van een Tweet met ware informatie kan verhogen.
MEI 23 | Het project is afgerond. Er is een clickable prototype ontwikkeld, waarmee is aangetoond hoe digitale handtekeningen ingezet kunnen worden om Tweets van relevante achtergrondinformatie over hun auteurs te voorzien. Deze informatie kan gebruikers van sociale media helpen de herkomst en daarmee de geloofwaardigheid van tweets beter in te schatten.
Gezien de recente ontwikkelingen bij Twitter en de afnemende bereidheid bij deze organisatie om desinformatie tegen te gaan, is het de vraag of de tool daar ooit geïmplementeerd zal worden. Twid wordt nu verder doorontwikkeld binnen PubHubs, een nieuw Nederlands community network. Zie ook: https://github.com/PubHubs/PubHubs
Ook wordt er gekeken naar een samenwerking met PostGuard, waarbij de ervaringen van Twid worden meegenomen in digitale ondertekening van e-mails. Er is een vervolgonderzoek gestart met meer dan vierhonderd deelnemers. Dit promotieonderzoek gaat in bredere zin over digitale handtekeningen en bouwt daarmee voort op Twid.
Lees meer over de projecten PubHubs en PostGuard op de website van iHub, de onderzoekshub op het gebied van digitalisatie en maatschappij van de Radboud Universiteit.