In de overvloed aan online nieuws die dagelijks tot ons komt is het best handig dat online media persoonlijke aanbevelingen doen of zoekmachines en sociale media feeds informatiestromen voor je filteren. Of toch niet? Hoe voorkom je dat deze geautomatiseerde systemen ons niet gewoon ‘meer van het zelfde’ voorschotelen en ons in zogenoemde ‘filterbubbles’ opsluiten? In dit project werken onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam samen met Blendle, de Volkskrant en RTL aan een ‘diversity toolkit’ waarmee nieuwsorganisaties betere en meer diverse aanbevelingen kunnen genereren. (Call 2 2017)
Het project is afgerond (oktober 2019). Er is een tool ontwikkeld waarmee diversiteit in nieuwsaanbevelingen kan worden gemeten. Hiermee biedt het redacties handvatten om filterbubbles tegen te gaan. Vanuit wetenschappelijke hoek en mediaorganisatie is er veel interesse in het project. Tot nu toe is gewerkt met gefingeerde data en kleine datasets. Volgende stap is te werken met echte recommender data.
Binnen de call 'Publieke waarden in een digitale samenleving' van SIDN fonds en Adessium Foundation (najaar 2019) is het vervolgproject 'Algorithms for freedom of expression and a well-informed public' ondersteund.