Van wantrouwen naar vertrouwen: drie lokale PIT's in Friesland
Realisatie van drie Plaatselijke Informatie Toetsingsgroepen (PIT’s) om mensen te stimuleren zelf de feiten achter het nieuws te onderzoeken en informatie te duiden.
Er is steeds meer desinformatie en wantrouwen ten opzichte van nieuwsmedia. Met dit project worden mensen gestimuleerd om de feiten achter het nieuws zelf te onderzoeken. Binnen drie lokale onderzoeksplatforms (PIT’s - Plaatselijke Informatie Toetsingsgroepen) bij een bibliotheek, hogeschool en MBO, leren deelnemers informatie rond de eigen fysieke en digitale leefomgeving te duiden en gaan ze hierover met elkaar in gesprek. Ze krijgen onder andere OSINT (Open Source Intelligence) tools aangereikt om zelf te kunnen onderzoeken. Het streven is vertrouwen in informatie en in elkaar te versterken en een blauwdruk op te leveren om deze aanpak ook op andere plekken te kunnen herhalen. Partners in het project zijn Bibliotheek Drachten|Smallingerland, NHL Stenden Hogeschool, ROC Friese Poort, Fers en Trollrensics.
APR 24 | Het project is afgerond. In het kader van project De Pit zijn in Friesland op drie locaties (hogeschool, mbo en bibliotheek) goed functionerende onderzoekscommunities opgestart. De Pit leverde een Learning Community Roadmap op waarmee ook andere initiatieven van start kunnen gaan.
In 2024 wordt een hoofdstuk (Getting a Grip on Disinformation: From Distrust to Trust within Learning Communities (Deike Schulz, Joyce Kerstens and Dustin Sajoe)) opgenomen in de open access publicatie “Defending Democracy in the Digital Age” uitgegeven door Cambridge University Press.
In de loop van 2024 worden de resultaten van het project gepubliceerd op de website: dibumbo.nl.
Dit is een project uit de call ‘Grip op desinformatie 2’ (2022). Focus binnen deze call lag op tools of instrumenten (die inzicht geven in en/of grip geven op desinformatie) en bewustwordingsprojecten.