Terug naar overzicht

Veilig CloudVaardig

Alternatieve cloudoplossing voor het primair onderwijs, 100% open source en AVG-proof.

veiligcloudvaardig

Techgiganten en het onderwijs

Scholen gaan steeds meer publieke clouddiensten gebruiken, zoals die voor het onderwijs op de markt gezet worden door techgiganten als Google en Microsoft. Die keuze is vooral gebaseerd op lage kosten en gebruiksgemak.

VCV 880

Maar wat gebeurt er met de persoonlijke gegevens, met name die van de kinderen? Dit project ontwikkelt met Veilig CloudVaardig een volwaardig alternatief voor het Nederlandse onderwijs, dat gebaseerd is op open source en waarbij de privacy wel is gewaarborgd. Kinderen starten hiermee een leven lang leren in een transparante en veilige digitale leeromgeving, waar gebruikers de baas blijven over hun eigen data.

Dit is een project uit de call ‘Je data de baas 1’ (2019). Focus binnen deze call lag op inzicht & bewustwording en/of tools om data autonomie van internetgebruikers te versterken en vergroten.

Resultaten

Het project is afgerond (december 2021). Er is een alternatieve cloudomgeving opgezet, maar er is geen onderwijsinstelling gevonden die met de pilot aan de slag wilde. De ervaring van dit project is dat je met name in het basis- en voortgezet onderwijs niet zomaar met een deeloplossing kunt komen op ICT-gebied, zeker als het om een cloud gebaseerde leeromgeving gaat. Er is wel belangstelling, maar er zijn op korte termijn nauwelijks mogelijkheden om aan de huidige vorm van dienstverlening -zowel vanuit de markt als de overheid- iets te veranderen op dit gebied. Lees ook het artikel in Het Onderwijsblad Techbedrijven hebben onderwijs in houdgreep (1-10-2021).

Project updates

JUNI 22 | Manifest & petitie

Tijdens de Public Spaces Conferentie lanceerde de coalitie Eerlijk Digitaal Onderwijs de petitie ‘Bevrijd kinderen uit de digitale wurggreep’. Deze coalitie is voortgekomen uit het project Veilig Cloudvaardig. Met de petitie willen ze het manifest voor een eerijk en digitaal onderwijssysteem aanbieden aan de Tweede Kamer. Lees meer

OKT 22 | Onderdeel van ISOC

Het Veilig Cloudvaardig project heeft het stokje nu definitief overgedragen aan de Coalitie Eerlijk Digitaal Onderwijs (CEDO). Het initiatief is nu een werkgroep geworden van ISOC Nederland. Lees meer