Website voor deepfake detectie
Ontwikkeling van een toegankelijke, gratis tool waarmee je kunt verifiëren of beeldmateriaal al dan niet bewerkt is met deepfake technologie.
Deepfake video’s, ofwel computer gemanipuleerd beeldmateriaal, kunnen jou alles laten doen of zeggen. Met een druk op de knop zit je bijvoorbeeld in videofragment of persconferentie. Het is steeds moeilijker om de echtheid van deze beelden met het blote oog te verifiëren, waardoor misbruik op de loer ligt. Want ook anderen kunnen heel makkelijk jouw beeltenis gebruiken, een foto van een social media profiel is al voldoende. Dit project wil een toegankelijke, gratis tool bieden om deepfake video’s te ontmaskeren. Ze realiseren een website waarop je video’s kunt uploaden. De online detectiemethode controleert vervolgens de authenticiteit van het beeldmateriaal en geeft aan in hoeverre de video gedeepfaked is.
Dit is een pioniersproject. SIDN fonds ondersteunt projecten in de idee-fase, zodat het idee door een sterk team verder uitgewerkt kan worden naar een eerste versie, pilot of experimenteel ontwerp.
NOV 20 | De deepfake detection tool is live. Hiermee kun je zelf een afbeelding uploaden en analyseren of het echt of fake is.
FEB 21 | Het project is afgerond. Met steun van SIDN fonds heeft DuckDuckGoose haar software voor deepfake detectie gratis toegankelijk gemaakt. Via de gratis tool op http://www.duckduckgoose.nl/ kun je op een laagdrempelige manier de authenticiteit van afbeeldingen of video's analyseren. De oplossing draagt op deze manier bij aan bewustwording omtrent deepfakes. Daarnaast is er een whitepaper gepubliceerd, waarin de grenzen en context van het systeem wordt toegelicht.
DuckDuckGoose is tijdens IDnext uitgeroepen tot winnaar van de Digital Innovation Award 2022, een award die jaarlijks wordt uitgereikt aan een oplossing die vormgeeft aan de toekomst van digitale identiteiten.
Joris Mollinga, mede-oprichter van DuckDuckGoose vertelt in een interview met SIDN over de manier waarop ze met hun deepfakedetectietools bijdragen aan grip op desinformatie en het creëren van inzicht in deepfake. Lees het artikel “We streven naar een digitale wereld, waarin we kunnen geloven wat we waarnemen.” (SIDN, 20-12-22)
Marjolein van Trigt interviewde Joris Mollinga in het kader van een artikelenreeks over desinformatie en de projecten die door SIDN fonds worden ondersteund. Lees Hoe beschermen we de samenleving tegen desinformatie? Deel 2: tools
Parya Lotfi (co-founder van DuckDuckGoose) is een van de winnaars van de AI Awards van Women in AI Netherlands. Ze ontving de award in de categorie AI Entrepreneur.