Wegwijzer Digitaal Burgerschap
Wat is er nodig om als burger bewust en verantwoord om te gaan met internet, social media en andere internetgebruikers?
Een tool voor het vinden en kiezen van effectieve interventies
Er is op dit moment een enorme wildgroei aan initiatieven en programma’s die raken aan het thema Digitaal Burgerschap. Wat is er nodig om als burger bewust en verantwoord om te gaan met internet, social media en andere internetgebruikers? En wat is er nodig om als burger volwaardig te kunnen deelnemen aan de digitale informatiesamenleving? Belangrijke vragen! Maar op dit moment worstelen professionals om hun weg te vinden in het brede en pluriforme aanbod op het gebied van digitaal burgerschap en digitale geletterdheid, waarbij het bovendien lang niet altijd duidelijk is wat werkt en wat niet.
In opdracht van de Koninklijke Bibliotheek en met ondersteuning van SIDN fonds wordt in dit project:
het landschap rond digitaal burgerschap in kaart gebracht;
een wegingskader ontwikkeld om alle verschillende initiatieven op hun merites te kunnen beoordelen;
een verwijsindex ontwikkeld die professionals in het beroepsonderwijs en bibliotheken helpt bij het kiezen en selecteren van betekenisvolle interventies.
Inzicht in de mechanismen die een interventie succesvol maken, kunnen ‘aan de voorkant’ worden gedeeld met ontwerpers van nieuwe interventies.
Door vraag en aanbod te vergelijken, zien we niet alleen wat er al is, maar ook wat er nog ontbreekt.
Dit project wordt uitgevoerd door onderzoekers van NHL-Stenden (Onderzoeksgroep Cybersafety i.s.m. Professorship Organisations and Social Media) en adviseurs van de Universiteit Twente (vakgroep Digitale Inclusie).
Dit is een gescout project binnen het programma Sterke internetgebruikers. We steunen projecten die de digitale vaardigheden van internetgebruikers vergroten. Gescoute projecten zijn projecten die alleen op uitnodiging bij ons kunnen aanvragen.