WhoDis: the detection of online subversive polarization
Onderzoek naar online polariserende narratieven en de actoren/aanstichters daarachter, plus de ontwikkeling van een tool om online polarisatie op te sporen.
Uit onderzoek is gebleken dat polariserende berichtgeving goed gedijt via internet en sociale media. Actoren die bewust polariserende berichten verspreiden zijn vaak afkomstig uit populistische politieke partijen, ultraconservatieve (religieuze) groeperingen of extreemrechts. Alle drie stromingen die in opkomst zijn en waarover de nodige zorgen leven met betrekking tot polarisatie.
Met dit project zet Justice for Prosperity AI-technologie zoals Natural Language Processing (NLP) in om antidemocratische actoren en activiteiten te detecteren en in kaart te brengen. Door (online) polariserende, ondermijnende, en toxische spraak – vaak gericht op gemarginaliseerde groepen als de LHBTI+ gemeenschap, vrouwen(-rechten) of vreemdelingen - te analyseren en de herkomst ervan vast te stellen ontstaat er een beter beeld van hoe polarisatie bewust wordt ingezet en hoe een narratief zich verspreidt. Door de narratieven, de actoren/netwerken erachter, en hun onderlinge relatie bloot te leggen, kunnen we ook bepalen welke daarvan ondermijnend zijn voor onze democratie. Op deze manier krijgen we als maatschappij handvatten om stromingen en actoren die (bewust) polarisatie veroorzaken tegen te gaan. De resultaten zullen open worden gedeeld met het publiek, academici en beleidsmakers in Nederland en bij Europese instanties.
Dit is een project uit de call ‘Grip op polarisatie’ (2023). Focus binnen deze call lag op tools of bewustwordings-/educatieprojecten die meer inzicht geven in en grip op online polarisatie.