Waaromkiesjij.nl: Democratie, ongefilterd
Online platform waarop je gematched wordt met gebruikers van een tegengestelde politieke voorkeur om 1-op-1 met elkaar in discussie te gaan.
Een open, publiek debat is een van de belangrijkste elementen van een gezonde democratie. Dit vindt steeds meer online plaats, waar (net als in de fysieke wereld) mensen met verschillende achtergronden en opvattingen elkaar moeilijker kunnen vinden. Met dit project biedt het online platform Waaromkiesjij.nl in samenwerking met de Stemwijzer, Nederlandse kiezers de mogelijkheid om uit hun bubbel te stappen en zodoende het publieke debat te stimuleren.
Op basis van politieke voorkeur word je (anoniem) gekoppeld aan iemand met een tegengestelde voorkeur en ga je in 1-op-1 chats over stellingen in discussie. Het wisselen van stelling én van gesprekspartner is eenvoudig: politiek ‘speeddaten’ dus! De lancering van het platform staat gepland op 10 februari 2021. Dit project is een vervolg op Vox Pop Academy MBO Pilot.
Dit is een pioniersproject. SIDN fonds ondersteunt projecten in de idee-fase, zodat het idee door een sterk team verder uitgewerkt kan worden naar een eerste versie, pilot of experimenteel ontwerp.
FEB 21 | Het platform is gelanceerd! Via waaromkiesjij.nl kun je in aanloop naar de Tweede Kamer Verkiezingen 'politiek speeddaten': online 1-op-1 anoniem in discussie met mensen met andere politieke opvattingen.
MAART 21 | In aanloop naar de verkiezingen braken 330.000 mensen uit hun bubbel door 1-op-1 anoniem ‘politiek te speeddaten’ met iemand met een andere politieke voorkeur. Er was landelijke media-aandacht voor het initiatief met artikelen in verschillende kranten en televisie-items waaronder het NOS Journaal. Lees ook Politiek speeddaten met je tegenpool, er zijn meer raakvlakken dan ik dacht (NOS, 7-3-21)
JUNI 21 | Het project is afgerond. Waaromkiesjij.nl is tegelijkertijd met de Stemwijzer gelanceerd en in de periode dat het platform live was (tussen 10 februari en 18 maart door ruim 330.000 mensen gebruikt. De waardering van de gebruikers lag tussen de 6,7 en 7,6. Ook is er veel positieve media-aandacht gegeneerd. Kortom, een zeer geslaagd project dat de ambitie ruimschoots heeft overtroffen.